Φθηνότερα από το Δημόσιο δανείζονται, πλέον, οι επιχειρήσεις

Φθηνότερα από το Δημόσιο δανείζονται, πλέον, οι επιχειρήσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαναβρίσκουν τον δρόμο τους οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των εταιρικών ομολόγων για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να μειώσουν τον δανεισμό τους. Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης και με κλειστές τις εγχώριες πιστωτικές γραμμές, οι εταιρείες έχουν επιλέξει είτε την έκδοση διεθνών εταιρικών ομολόγων, όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είτε χρησιμοποιώντας την νεοϊδρυθείσα εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων εισάγοντας τις ομολογίες τους – όπως επίσης έγινε αυτή την εβδομάδα με την εταιρεία «Housemarket», θυγατρική του ομίλου Fourlis. Αντίθετα, η ελληνική οικονομία παραμένει δέσμια της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών εκδόσεων να κυμαίνονται σε επίπεδα χρεοκοπίας της χώρας.

Μεγάλες διαφορές

Το 3ετές κρατικό ομόλογο τελούσε υπό διαπραγμάτευση χθες το μεσημέρι με απόδοση της τάξεως του 8,70%, όταν τα διεθνή εταιρικά ομόλογα του Τιτάνα της Motor Oil και του ΟΤΕ κατέγραφαν αποδόσεις 2,41%, 2,86% και 3,10% αντίστοιχα. Ακόμη και οι ομολογιακές εκδόσεις της Folli Follie Group και της Intralot είχαν καλύτερες αποδόσεις από το 3ετές κρατικό ομόλογο. Χειρότερη απόδοση από το κρατικό ομόλογο εμφάνισε μόνο το διεθνές εταιρικό ομόλογο της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ (απόδοση 10%), που έχει μεταφέρει την παραγωγική της δραστηριότητα στο εξωτερικό. Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα υπερκαλύφθηκε από ξένους και Ελληνες επενδυτές η νέα διεθνής έκδοση του πενταετούς ομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Συνολικά, αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 375 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος της ζήτησης προήλθε από κατόχους υφισταμένων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017 με επιτόκιο 8%, που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς. Τα κεφάλαια της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν, μερικώς, για την εξαγορά των ομολογιών λήξης 2017 και, μερικώς, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Οπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία, «η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του ομίλου, καθώς αυξάνει τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος». Ο όμιλος Fourlis εισήγαγε αυτή την εβδομάδα στη νέα αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών το ομολογιακό δάνειο διάρκειας 5 ετών της θυγατρικής «Housemarket». Ειδικότερα εισήχθησαν 40 εκατ. ομολογίες με ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά ομολογία, τιμή έκδοσης 1 ευρώ ανά ομολογία, επιτόκιο 5,00% σταθερό σε ετήσια βάση και βαθμό πιστοληπτικής διαβάθμισης BΒ.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο η έκδοση εταιρικών ομολογιών της MLS Πληροφορικής συνολικής ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη και με ετήσιο επιτόκιο 5,30%, ενώ η πληρωμή του κουπονιού θα γίνεται κάθε τρίμηνο. Το εν λόγω ομόλογο είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Τα κεφάλαια που αντλούνται από την έκδοση των ομολογιών της MLS Πληροφορική θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας στην απαιτητική αγορά των Smartphones (στην οποία η εταιρεία ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις της), όσο και στην αγορά των Tablets, όπου το 2015 έκλεισε βρίσκοντας την εταιρεία στην 1η θέση της ελληνικής αγοράς (πάνω από Samsung και Apple) τόσο σε τζίρο όσο και σε τεμάχια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή