ΚΟΣΜΟΣ

Ο ρόλος-κλειδί της Μισέλ Ομπάμα

AMY CHOZICK / THE NEW YORK TIMES

Η Μισέλ Ομπάμα προσκάλεσε παιδιά την Πέμπτη στον κήπο του Λευκού Οίκου για να μαζέψουν τα προϊόντα του λαχανόκηπου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εκλογές ΗΠΑ 2016

Παρατηρητές της προεδρικής εκστρατείας του 2008 έδωσαν στη Μισέλ Ομπάμα το παρατσούκλι «χρυσή αλλαγή». Οπως ακριβώς η αλλαγή ενός παίκτη μπορεί να «γυρίσει» κάθε αθλητική συνάντηση, έτσι και η παρουσία της Μισέλ Ομπάμα ήταν ικανή να οδηγεί πολίτες να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να υπερνικήσουν τις τάσεις τους προς την αποχή την ημέρα της ψηφοφορίας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η Μισέλ διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο για λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον αυτή τη φορά. Εάν κάποιος θέλει να μαντέψει σε ποια σημεία της χώρας η εκστρατεία Κλίντον για προσέλευση ψηφοφόρων αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις, μπορεί να κοιτάξει τις μετακινήσεις της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.

Η κ. Ομπάμα έχει ήδη πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Βόρεια Καρολίνα, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Φιλαδέλφειας και του Πίτσμπουργκ και στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια. Σε όλες αυτές τις εκλογικές περιφέρειες, η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να πείσει νέους και Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.

Η Μισέλ Ομπάμα έχει πραγματοποιήσει έξι προεκλογικές εμφανίσεις υπέρ της Δημοκρατικής υποψήφιας, η κάθε μία προσεκτικά επιλεγμένη από τον Λευκό Οίκο. Σε κάθε εμφάνισή της, όμως, τα ευαίσθητα επιχειρήματά της και το πηγαίο χιούμορ της προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του κοινού. Ανάλογη κρίσιμη στήριξη προσφέρει, από τη μεριά του, και ο πρόεδρος Ομπάμα στη Χίλαρι Κλίντον, φθάνοντας μέχρι το σημείο να προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει ως «προσωπική προσβολή» την ενδεχόμενη άρνηση Αφροαμερικανών να βοηθήσουν στην εκλογή της κ. Κλίντον.

Η δηλωμένη απέχθεια της Μισέλ Ομπάμα απέναντι στις προεκλογικές δραστηριότητες σημαίνει ότι οι εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες εμφανίζεται η Πρώτη Κυρία, αποτελούν κρίσιμα πεδία μάχης για τους Δημοκρατικούς.

Μιλώντας στη Φιλαδέλφεια τον περασμένο μήνα, η Μισέλ Ομπάμα είπε: «Το 2008 δεχόμουν συνεχώς ερωτήσεις για το τι είδους πρόεδρος θα ήταν ο Μπαράκ. Με ρωτούσαν αν θα μας καταλαβαίνει, αν θα μας προστατεύσει, ενώ υπήρχαν και αυτοί που αμφισβητούσαν –και συνεχίζουν να αμφισβητούν– αν ο άνδρας μου γεννήθηκε όντως στις ΗΠΑ, αναφερόμενη έμμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προώθησε από την πρώτη στιγμή τη θεωρία ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στη Νιγηρία και δεν έχει έτσι το δικαίωμα να είναι πρόεδρος.

Η επικεφαλής επικοινωνίας της Χίλαρι Κλίντον, Τζένιφερ Παλμιέρι, λέει: «Η Μισέλ Ομπάμα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα δημόσια πρόσωπα στις σύγχρονες ΗΠΑ, αλλά και ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός σύμμαχος για το Δημοκρατικό Κόμμα και την υποψήφιά του».

Την Τρίτη, μιλώντας στη Β. Καρολίνα, η Μισέλ είπε: «Σύντομα θα χρειαστώ δουλειά, αλλά μακριά από την πολιτική. Ο άνδρας μου πρέπει και αυτός να βρει δουλειά, κάποιος πρέπει να τον προσλάβει». Οταν το πλήθος άρχισε να φωνάζει «Η Μισέλ για πρόεδρος!», η Πρώτη Κυρία χαμογέλασε, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που μετέχει σε προεκλογική εκστρατεία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ