«Η εκπομπή ενισχύει κάθε ρατσιστικό στερεότυπο»

«Η εκπομπή ενισχύει κάθε ρατσιστικό στερεότυπο»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαδήλωση πραγματοποίησαν την Πέμπτη δημοτικοί σύμβουλοι και ακτιβιστές έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Fox στη Νέα Υόρκη, μετά την προβολή συνεντεύξεων δημοσιογράφου του δικτύου με πολίτες της συνοικίας Τσαϊνατάουν, οι οποίες διαιωνίζουν «ρατσιστικά και προσβλητικά στερεότυπα για τους Κινεζοαμερικανούς».

Ο δημοσιογράφος και χιουμοριστικός σχολιαστής Τζέσι Ουότερς, που εμφανίζεται στην εκπομπή του Μπιλ Ο’ Ράιλι, μετέβη στην Τσαϊνατάουν για να ρωτήσει κατοίκους της κινεζικής συνοικίας της Νέας Υόρκης ποια είναι η γνώμη τους για τις προεδρικές εκλογές και τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσε ο Ουότερς ήταν και τα εξής: «Γνωρίζετε καράτε;», «Μήπως μπορείτε να κανονίσετε τη Βόρεια Κορέα για εμάς;» και «Υπάρχει τίποτα σήμερα που να μην κατασκευάζεται στην Κίνα;». Ο Ουότερς πλησίασε επίσης ηλικιωμένους Ασιάτες, οι οποίοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του.

Μετά τα στιγμιότυπα των συνεντεύξεων δρόμου, ο Μπιλ Ο’ Ράιλι, ο παρουσιαστής της εκπομπής, και ο Ουότερς σχολίασαν τις συνεντεύξεις, με τον Ο’ Ράιλι να επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες έμοιαζαν «υπομονετικοί». Στην παρατήρηση αυτή, ο Ουότερς απάντησε: «Είναι τόσο ευγενικός λαός, θεωρούν αγένεια να απομακρυνθούν από τον συνομιλητή και στέκονται έτσι εκεί, χωρίς να κάνουν τίποτα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη τέσσερις οργανώσεις Αμερικανοασιατών, εκφράζεται η οργή της ασιατικής κοινότητας. «Η απόφαση ενός ειδησεογραφικού δικτύου να προβάλει τέτοια στιγμιότυπα, τα οποία ειρωνεύονται μια ολόκληρη κοινότητα, είναι ασυνείδητη. Η εκπομπή του κ. Ο’Ράιλι μπορεί να πιστεύει ότι όλα αυτά είναι ανώδυνα και διασκεδαστικά, όταν ο κ. Ουότερς ειρωνεύεται ηλικιωμένους Κινέζους για την αδυναμία τους να μιλούν αγγλικά, στην πραγματικότητα όμως η εκπομπή ενισχύει κάθε ρατσιστικό στερεότυπο, το οποίο πολεμούμε εδώ και δεκαετίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το σχέδιο Τραμπ

Στο μεταξύ, σε επαφή με δύο υπερσυντηρητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τον δραστικό περιορισμό της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ και την επιβολή «ιδεολογικών τεστ» για κάθε επίδοξο μετανάστη, ήλθε ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, που εκπονεί τις προτάσεις του για τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι οργανώσεις NumbersUSA και Center for Immigration Studies, οι οποίες χαρακτηρίζονται ακραία αντιμεταναστευτικές, αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters ότι συναντήθηκαν ή επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Τραμπ και με στελέχη της εκστρατείας του τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Η οργάνωση NumbersUSA αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι οι μετανάστες είναι ο κύριος παράγοντας πληθυσμιακής αύξησης, στερούν θέσεις εργασίας από Αμερικανούς πολίτες και ευνοούν το φαινόμενο της αστικής επέκτασης, που απειλεί τις αγροτικές καλλιέργειες και την άγρια φύση.

«Στόχος μας είναι να διακόψουμε κάθε μορφή μετανάστευσης», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ρόι Μπεκ.

Ο πρόεδρος του Κέντρου CIS, Μαρκ Κρικόριαν, έχει γράψει επισταμένως κατά της νόμιμης μετανάστευσης. Πέρυσι, ο Κρικόριαν έγραψε σε συντηρητικό περιοδικό ότι το κύμα νόμιμων μεταναστών θα σημάνει το τέλος του αμερικανικού συντηρητισμού εξαιτίας των πιο προοδευτικών απόψεων των μεταναστών πάνω σε ζητήματα όπως η οπλοκατοχή.

Στις αρχές Αυγούστου, η NumbersUSA έστειλε στην εκστρατεία Τραμπ έγγραφο με «δέκα σημεία για τη μετανάστευση». Από τα δέκα αυτά σημεία, ο Τραμπ μνημόνευσε έξι κατά τη διάρκεια μεγάλης ομιλίας του για το μεταναστευτικό στις 31 Αυγούστου.

Μεταξύ των «σημείων» ξεχωρίζουν η έκκληση για αυτόματη απέλαση κάθε στερούμενου ταξιδιωτικών εγγράφων μετανάστη, όσων έχουν καταδικασθεί για αδικήματα και την υποχρεωτική χρήση εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου απασχολουμένων, το οποίο θα περιέχει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα μεταναστών. Το Κέντρο CIS του Κρικόριαν, με σλόγκαν «Η χαμηλή μετανάστευση βοηθά τον μετανάστη», φέρεται να προσέφερε στην εκστρατεία Τραμπ την ιδέα του «ιδεολογικού τεστ» για επίδοξους μόνιμους κατοίκους στις ΗΠΑ.

Το τεστ αυτό θα καταγράφει τις απόψεις των μεταναστών πάνω σε ζητήματα όπως η ανεξιθρησκεία, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι νέοι μετανάστες στις ΗΠΑ «μοιράζονται τις αξίες μας και σέβονται τους Αμερικανούς πολίτες». Την πρόταση του Κρικόριαν υιοθέτησε ο Τραμπ, προτείνοντας ένα τέτοιο τεστ σε ομιλία του στα μέσα Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή