Ισχυρές πιέσεις για στερλίνα, αυξημένες προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο

Ισχυρές πιέσεις για στερλίνα, αυξημένες προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η στερλίνα την εβδομάδα που διανύσαμε υποχωρώντας σε νέα χαμηλά επίπεδα έναντι των κύριων νομισμάτων λόγω των ανησυχιών για «σκληρή» έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. («hard» Brexit). Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι δημοσιοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Kατέστησε σαφές ότι το πλαίσιο των νέων σχέσεων συνεργασίας της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. δεν θα είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει μεταξύ της Ε.Ε. και της Νορβηγίας ή της Ελβετίας. Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να καταστήσει τη χώρα ένα πλήρες και κυρίαρχο κράτος με διασφάλιση πρόσβασης στην ενιαία αγορά μετά την έξοδό της από την Ε.Ε. με ταυτόχρονη εξασφάλιση ελέγχου της μετανάστευσης, βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Σε συνέχεια των δηλώσεων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας να ακολουθήσει σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, καθώς τα υπόλοιπα 27 μέλη-κράτη της Ε.Ε. θα υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα. Σε αυτό το περιβάλλον, τα νέα θετικά οικονομικά στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία (πρόδρομος δείκτης ΡΜΙ Σεπτεμβρίου για τον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας) που μετρίασαν ακόμα περισσότερο τις αρχικές ανησυχίες –μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος– για ύφεση της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, αγνοήθηκαν από τις αγορές.

Αντίθετα, οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, που οδήγησαν σε αύξηση των προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους (το παρόν κείμενο ολοκληρώθηκε πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων των ΗΠΑ για την απασχόληση). Η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί τώρα με πιθανότητα περίπου 65% το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου, έναντι 59% πριν από μία εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– ενώ το δολάριο ενισχύθηκε. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε νωρίς την Παρασκευή στο 1,1100, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, έπειτα από προσωρινή άνοδο κοντά στο 1,1250 στις αρχές της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή