Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνές θα είναι οι εξελίξεις στο εποπτικό έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) έως τα τέλη της χρονιάς. Οπως πληροφορείται η «Κ», οι προτεραιότητές της για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 είναι: 1. Το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες προτάσεις. 2. Η λειτουργία της πρώτης πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολουθούν άλλες δύο ιδιωτικές ΑΕΠΕΥ που έλαβαν έγκριση. 3. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση. 4. Η ύπαρξη φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα και συμμετέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 5. Η ρύθμιση της λειτουργίας των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), που θα επιτρέψουν τη σύσταση, την αδειοδότηση και τη λειτουργία private equity funds, loan originating funds και hedge funds. Σχετικά με το crowdfunding, μετά την Εθνική, που έλαβε τη σχετική άδεια για τη δημιουργία πλατφόρμας, θα ακολουθήσουν άλλες δύο ιδιωτικές ΑΕΠΕΥ. Το μοντέλο που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα θα προσεγγίζει αυτό που εφαρμόζει και η ισπανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Το crowdfunding αποτελεί νέο τρόπο άντλησης κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, κυρίως μέσω Διαδικτύου. Οι τρεις ΑΕΠΕΥ έχουν υποβάλει στην Ε.Κ. τα σχετικά στοιχεία και κυρίως την απόφαση των Δ.Σ. τους, με την οποία προκρίθηκε αυτή η δραστηριότητα, καθώς και το νέο οργανόγραμμα, τα πρόσωπα που θα απασχολούνται και τα προσόντα τους, αλλά και το αντίστοιχο τμήμα του εσωτερικού κανονισμού που περιγράφει τον τρόπο οργάνωσης και τα κριτήρια επιλογής των εκδοτών.

Επίσης, στις προτεραιότητες της Ε.Κ. είναι να συνεχισθεί η ροή εισηγμένων στη νέα αγορά ομολόγων. Mετά την επιτυχημένη έκδοση της Housemarket –θυγατρική του ομίλου Fourlis– αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέες εισαγωγές. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι και η Τέρνα Ενεργειακή.

Οσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, η πρόθεση της Ε.Κ. είναι να αναβαθμίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να καλέσει όλες τις εισηγμένες να τηρούν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Μπορεί ο μετοχικός ακτιβισμός στην Ελλάδα να βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, θα πρέπει όμως οι εταιρείες να αντιληφθούν ότι ο σεβασμός και η ενημέρωση δεν αφορούν μόνο τον μεγαλομέτοχο αλλά και τον μικρομέτοχο των 5 και 10 μετοχών. Επίσης, η Ε.Κ. συνεχίζει την έρευνα σε 150 ξένα funds που εμπλέκονται για τις «γυμνές» ανοικτές πωλήσεις (naked short selling) που πραγματοποίησαν στις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες, και μάλιστα χωρίς να έχουν στην κατοχή τους τις μετοχές, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2014.

Τέλος, θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό έως τα τέλη του 2016 ο κύκλος των διαγραφών για τις εισηγμένες που έχουν γίνει επιχειρηματικά «ζόμπι» και δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή