«Σκληρό Brexit» στο μυαλό της Τερέζα Μέι

«Σκληρό Brexit» στο μυαλό της Τερέζα Μέι

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνοντας λόγο για «νέα προσέγγιση» στην πολιτική και στην οικονομία, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι άρχισε να περιγράφει επακριβώς τους στόχους που θέτει η κυβέρνησή της για το μέλλον της Βρετανίας και για τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Τονίζοντας επανειλημμένα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να παραχωρήσει ξανά τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά τη μετανάστευση ή να αποδεχθεί ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο θα υπερισχύει του βρετανικού, η κ. Μέι έδωσε την εντύπωση πως η κυβέρνησή της δεν θα διστάσει να θυσιάσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Εκφωνόντας λόγο που θύμιζε αρκετά ομιλία αρχηγού των Εργατικών, η κ. Μέι εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη υπέρμαχος της εργατικής τάξης και υποσχέθηκε παρεμβάσεις του κράτους υπέρ των «καθημερινών ανθρώπων της εργατικής τάξης».

«Σκληρό» Brexit

Το μεγάλο αίνιγμα, δηλαδή ποια θα είναι η οικονομική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, άρχισε να ξεδιαλύνεται. Επαναλαμβάνοντας στην αρχή και στη λήξη του συνεδρίου των Συντηρητικών ότι δεν πρόκειται να ξαναπαραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας της στην Ε.Ε., η κ. Μέι έδωσε την εντύπωση ότι δεν κάνει απλώς ελιγμούς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης, αλλά ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «σκληρό Brexit». «Δεν φεύγουμε από την Ε.Ε. μόνο και μόνο για να παραδώσουμε εκ νέου τον έλεγχο της μετανάστευσης. Και δεν φεύγουμε για να επιστρέψουμε υπό τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ». Η απάντηση από την αντίπερα όχθη της Μάγχης δεν άργησε να έρθει. «Αν δεν πούμε πως η πλήρης πρόσβαση στην κοινή αγορά συνδέεται με την πλήρη αποδοχή της ελευθερίας της κυκλοφορίας (προσώπων), τότε όλοι στην Ευρώπη θα αρχίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος, επιβεβαιώνοντας ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ε.Ε. να αποδεχθεί τον περιορισμό μιας εκ των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της για χάρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν ισχύει το ίδιο και για την κυβέρνηση Μέι, τότε η Βρετανία οδεύει προς «σκληρό Brexit». Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα αρχίσουν «το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου του 2017», όπως δεσμεύτηκε η κ. Μέι. Το Σίτι του Λονδίνου προειδοποίησε ότι η απώλεια πρόσβασης στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά θα κοστίσει στη Βρετανία σχεδόν 40 δισ. λίρες σε έσοδα ετησίως, 10 δισ. λίρες σε φορολογικά έσοδα και 70.000 θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι έλαβαν το μήνυμα, με τη στερλίνα να υποχωρεί από την αρχή της εβδομάδας κατά σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Τα ξημερώματα της Παρασκευής η στερλίνα είχε υποχωρήσει κατά περισσότερο από 6% μέσα σε δύο λεπτά και εν συνεχεία είχε ανακάμψει περιορίζοντας τις απώλειες στο 2,1%.

Το όραμα

«Η αλλαγή πρέπει να έρθει», είπε η κ. Μέι περιγράφοντας το όραμά της για τη Βρετανία στη μετά την Ε.Ε. εποχή, παίρνοντας αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθούσαν οι Συντηρητικοί στο παρελθόν (και οι Εργατικοί επί Μπλερ, θα παρατηρήσουν ορισμένοι) και υπερασπιζόμενη τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κράτος ως προστάτης των κοινωνικά αδύναμων. Απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους των Εργατικών που είχαν ψηφίσει υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η κ. Μέι διακήρυξε ότι «διαθέτουμε ένα νέο, τολμηρό σχέδιο για να οικοδομήσουμε μια νέα, ενωμένη Βρετανία που θα έχει τις ρίζες της στο Κέντρο, μιαν ατζέντα για έναν νέο, μοντέρνο συντηρητισμό που κατανοεί το καλό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, που δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς όταν κάνουν κατάχρηση των προνομίων τους, που πάντοτε θα ενεργεί προς το συμφέρον των καθημερινών ανθρώπων της εργατικής τάξης». Με τους Συντηρητικούς να προηγούνται 8% των Εργατικών και τη δημοτικότητα της κ. Μέι στα ύψη εν σχέσει με τη δημοτικότητα του κ. Τζέρεμι Κόρμπιν, μάλλον ήταν η κατάλληλη στιγμή η επικεφαλής των Συντηρητικών να επιχειρήσει άνοιγμα προς το Κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Μέι επανέλαβε επτά φορές τη φράση «η αλλαγή πρέπει να έρθει», κατά την ομιλία της την Τετάρτη. «Γιατί αν δεν ανταποκριθούμε –αν δεν εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία, ώστε να φέρουμε την αλλαγή που επιθυμούν οι άνθρωποι–, θα ενισχυθεί η δυσαρέσκεια. Θα εγκαθιδρυθεί η διαίρεση. Και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία», είπε η κ. Μέι. Βέβαια, οι απειλές κατά των μεταναστών, η «χρησιμοποίηση» των Ευρωπαίων μεταναστών που ζουν στη Βρετανία κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι απειλές περί εκδίωξης των αλλοδαπών γιατρών που στελεχώνουν το βρετανικό ΕΣΥ, οι απειλές περί εκδίωξης των Ευρωπαίων φοιτητών, η απαίτηση οι εταιρείες να καταγράφουν τους ξένους εργαζομένους, όλα αυτά που διατυπώθηκαν στο συνέδριο των Συντηρητικών από υπουργούς της κ. Μέι δεν συμβαδίζουν με το όραμα μιας Βρετανίας ανοιχτής στον κόσμο, «απελευθερωμένης» από τα δεσμά της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή