Πρόσωπα και πράγματα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζονται προδιαγραφές για υλικά και συστήματα δόμησης

Την ανάγκη να ισχύσουν και στην Ελλάδα οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφορικά με την παραγωγή οικοδομικών υλικών και συστημάτων δόμησης, προτάσσει ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της παραγωγής τεχνικών έργων. Ειδικότερα, προτείνεται να επεκταθεί και στα ιδιωτικά έργα το πλαίσιο ελέγχου και προδιαγραφών που ισχύει και στα δημόσια έργα και συγκεκριμένα να συνταχθεί άμεσα μητρώο μελετητών και κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, με παράλληλη απαγόρευση της δόμησης από άλλους φορείς. Μέχρι σήμερα, ο καθένας έχει το δικαίωμα ανέγερσης οικοδομής. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι πάνω από 2.500 φορολογούμενοι ασκούσαν οικοδομική δραστηριότητα, χωρίς καμία επαγγελματική κατάρτιση.

Τελική ευθεία για το νομοσχέδιο ενοικίασης κατοικιών σε τουρίστες

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών (π.χ. AirBnb), προκειμένου να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω Διαδικτύου, ενώ τα στοιχεία τους θα διασταυρώνονται με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης. Επίσης, θα επιβάλλεται 3% φόρος σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω Διαδικτύου, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τα ποσά στη φορολογική τους δήλωση για να φορολογούνται με τους συντελεστές που επιβαρύνονται τα εισοδήματα από τα ενοίκια. Επιπλέον, εξετάζεται να επιτρέπονται μόνο τέσσερα καταχωρισμένα ακίνητα ανά ιδιοκτήτη, όπως συμβαίνει στο Βερολίνο.

«Αυτοκρατορία» ακινήτων δημιουργεί ο κ. Zara

Στην απόκτηση ενός από τους πλέον γνωστούς ουρανοξύστες της Μαδρίτης προχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο Αμάνσιο Ορτέγκα, ο ιδρυτής του ομίλου Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius κτλ.) και πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη. Το τίμημα ανήλθε σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, καθώς ο κ. Ορτέγκα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ακινήτων, παράλληλα με την αυτοκρατορία μόδας κι ένδυσης που έχει στην κατοχή του. Το «όχημα» για την εν λόγω επιδίωξη είναι η εταιρεία Pontegadea Inversiones. Πωλητής του ουρανοξύστη, που ονομάζεται CEPSA Tower (φωτ.), καθώς βασικός μισθωτής είναι ο ομώνυμος όμιλος διυλιστηρίων, ήταν ο μεγιστάνας από το Αμπου Ντάμπι, Χαντίμ Αλ Κουμπάισι, του οποίου το επενδυτικό fund είχε αποκτήσει το ακίνητο από την τράπεζα Bankia πριν από μερικά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή