Η αρχή μιας καινούργιας σχέσης

Η αρχή μιας καινούργιας σχέσης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T​​ο επίθετο «ιστορικός» χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην πολιτική.  Η απόφαση, όμως, των Βρετανών την 23η Ιουνίου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ιστορική. Ηταν ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα. Η εκστρατεία που προηγήθηκε ήταν εντατική, η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα μεγάλη και ο λαός μίλησε. Τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή και να οικοδομήσουμε έναν νέο ρόλο για τη Βρετανία στον κόσμο. Τώρα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη λεπτομερή προετοιμασία μας ενόψει των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκα στην Αθήνα και είχα την ευκαιρία να συζητήσω την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η δήλωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα ξεκινήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50, έως το τέλος Μαρτίου του 2017, παρέχει στην Ελλάδα και στους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιττές καθυστερήσεις. Για να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη διαδικασία αποχώρησης και στο εσωτερικό της Βρετανίας, σύντομα θα υπάρξει νέα νομοθεσία που θα προβλέπει την κατάργηση του νόμου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την ημέρα που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα μετατρέψει το σύνολο της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε νόμο του βρετανικού κράτους και θα επιτρέψει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο να έχει την ελευθερία να τροποποιήσει, να καταργήσει ή να βελτιώσει όποιο μέρος της νομοθεσίας αυτής κρίνει σκόπιμο.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν σοκ για πολλούς και ότι ίσως κάποιοι φοβούνται ότι η Βρετανία θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη. Ενας τέτοιος φόβος είναι τελείως αβάσιμος. Αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι από την Ευρώπη. 

Για μας το Brexit δεν σημαίνει το τέλος της σχέσης μας με την Ευρώπη. Για μας είναι η αρχή μιας καινούργιας σχέσης. Επιθυμούμε τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την Ελλάδα και με όλους τους Ευρωπαίους γείτονές μας όπως και με όλους τους εταίρους μας ανά τον κόσμο.

Η επίσκεψή μου στην Αθήνα μού επιβεβαίωσε τη στενή σχέση της Βρετανίας με την Ελλάδα. Εχουμε ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, των κατασκευών, της ασφάλειας, των καταναλωτικών αγαθών, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ναυτιλίας. Δώδεκα χιλιάδες και πλέον Ελληνες φοιτητές εγγράφονται στα βρετανικά πανεπιστήμια κάθε χρόνο και η Βρετανία εκτιμά την πολύ μεγάλη συμβολή τους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ξέρω επίσης τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Αλλά και τα διάσημα Κόκκινα Βέλη της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας έρχονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την εκπαίδευσή τους κάτω από τον λαμπρό ελληνικό ήλιο!

Επίσης οι συμπατριώτες μου έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον πολιτισμό και τη φιλοξενία των Ελλήνων κάθε χρόνο. 

Η συνεργασία μας εκτείνεται και πέραν των πολιτισμικών μας δεσμών, καθώς συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν και τις δύο χώρες – από τη μεταναστευτική κρίση ώς την αντιμετώπιση του Daesh. Η Βρετανία εξακολουθεί να υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις προσπάθειες των δύο πλευρών. Πιστεύουμε ότι η σωστή επίλυση του Κυπριακού θα έχει σαφή οφέλη για την οικονομία και την ασφάλεια της Κύπρου, των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και ότι οι δεσμοί των δύο χωρών μας θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται. Ευελπιστώ να συμβάλλω κι εγώ σ’ αυτό.

* Ο Sir Alan Duncan είναι υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή