Τα Σαββατιάτικα

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φίλης μητροπολίτης;

Μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία διημείφθη στο δείπνο που είχε παραθέσει ο Αλ. Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο και παράγοντες της ιεραρχίας παρουσία του Ν. Φίλη στο Μαξίμου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάποια στιγμή για να χαλαρώσει το κλίμα, απευθυνόμενος στον Τσίπρα και στον Ιερώνυμο, ο Φίλης είπε ότι μελετά τους ιερούς κανόνες που αφορούν την ανάδειξη και των εγγάμων ως επισκόπων. «Γιατί Νικόλα, ενδιαφέρεσαι;», του αντέτεινε ο Τσίπρας. «Το μελετάω, πάντως», απάντησε ο υπουργός Παιδείας. Ε, λοιπόν, παραλίγο το όνειρό του να εκπληρωνόταν χθες κατά την εκλογή του νέου μητροπολίτη Αρτης. Το λέω επειδή στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικρατέστερου μεταξύ δύο προσώπων, υπήρξε μητροπολίτης που ψήφισε Φίλη!

Game over εξωτερικού

Μεγάλο ενδιαφέρον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το βιβλίο του Γ. Παπακωνσταντίνου «Game Over». Λογικό, αφού η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Ανδρέα Γεωργίου έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το τι έγινε και τι δεν έγινε το 2009-2010 και έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Δεν μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση που ο Παπακωνσταντίνου θα κάνει δεκαπενθήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, θα μιλήσει για το βιβλίο στο Harvard Business School, στο Γέιλ, στο Κολούμπια, στο NYU, στο Τζονς Χόπκινς, στο Ινστιτούτο Ολμπράιτ του Welsley, στο German Marshall Fund και στο Ινστιτούτο Πέτερσον στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια ετοιμάζεται για Βερολίνο. Πρώτα παίρνουμε το Μανχάταν και μετά το Βερολίνο.

Ο Αδωνις ερευνητής

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Αδ. Γεωργιάδης τις προάλλες σήκωσε ιδιαίτερα τους τόνους για τη διασύνδεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από το υπ. Υγείας. Πληροφορούμαι δε ότι κατ’ εντολήν του κόμματος η συγκεκριμένη έρευνα συνεχίζεται και θα βγάλει και άλλους σκελετούς από την ντουλάπα. Ο Γεωργιάδης, πάντως, τώρα ερευνά διακεκριμένα στελέχη του κινήματος «Δεν πληρώνω» που αρθρογραφούσαν στην «Αυγή», δίνοντας οδηγίες χρήσης για το πώς να μην πληρώσει κανείς τον ΕΝΦΙΑ και άλλες ιστορίες και τώρα έχουν καταλάβει από έξι-επτά κρατικές θέσεις έκαστος. Τελικά, αν δεν υπήρχε ο Αδωνις, θα έπρεπε να τον εφεύρουν.

Κουίζ

Ποιο προβεβλημένο μέλος της κυβέρνησης με θεσμικό ρόλο παραπονιόταν σε έτερο έμπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας για το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν μιλούν μεταξύ τους και έψεγε τον Κυριάκο ότι δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο επικοινωνίας;

«Θα μας τρολάρουν…»

Η αρχική σκέψη ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει την παρουσίαση του Μητρώου πολιτικών στελεχών χωρίς σακάκι και με σηκωμένα μανίκια. Εγκαταλείφθηκε, όμως. Φαντάζομαι όχι ανεξαρτήτως του ότι τα μανίκια θα παρέπεμπαν στον Γιώργο Παπανδρέου. Επελέγη κάτι εξίσου μοντέρνο και αμερικάνικο: ο Μητσοτάκης στεκόταν όρθιος και κρατώντας το χειριστήριο της οθόνης περνούσε μια μια τις διαφάνειες του power point στο Ιδρυμα «Ελληνικός Κόσμος». Ο Κυριάκος έχει γνώση των δυσκολιών του νεωτερικού εγχειρήματος. Γι’ αυτό και παραδέχθηκε σε συνομιλητές του ότι «σε πρώτη φάση μπορεί να μας τρολάρουν». Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει και δεύτερο φίλτρο στη διαδικασία, αυτό της συνέντευξης. Τα αποτελέσματα θα φανούν μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει προγραμματίσει ομιλίες στο Χάρβαρντ, το Ταφτς και το Τζονς Χόπκινς. Κατά τα λοιπά, δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι στο πάνθεον των πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μάλιστα βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην αίθουσα που συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή την περασμένη Τρίτη, βρισκόταν και η φωτογραφία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Εικονομαχία τέλος.

Ζει και βασιλεύει…

Δεν ήταν μόνο μια φορά που ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να κάνει… bypass, ή να εξουδετερώσει τον Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον κομβικό ρόλο που έπαιζε στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που μάλλον δεν ξέρει είναι ότι κάποια στιγμή έφτασε πολύ κοντά. Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πηγές, ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ επιχείρησε να πείσει την ηγεσία του ΔΝΤ ότι ο Τόμσεν έπρεπε να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ή και από το ίδιο το Ταμείο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Δανός ζει, βασιλεύει και έχει στενή σχέση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Kalo kouragio

Η θητεία Ευρωπαίων τεχνοκρατών στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται δοκιμασία τύπου Survivor. Οποιος επιβιώσει, παίρνει τιμητικό παράσημο κατά την αποχώρηση. Οπως ο επικεφαλής της μονάδας της Κομισιόν για την Ελλάδα, Γκ. Τζιούντιτσε, Νο2 μετά τον Ντ. Κοστέλο. Αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία της Κομισιόν και αναλαμβάνει να καταρτίσει τη Λευκή Βίβλο για την εμβάθυνση της ΟΝΕ στη βάση της έκθεσης των «Πέντε Προέδρων». Αποχωρώντας, ο Ιταλός έστειλε στους συνεργάτες του ένα mail, όπου θυμίζει ότι δούλεψε για τρία ελληνικά προγράμματα και έξι αξιολογήσεις. Σημειώνει δε: «Παρά την αβεβαιότητα και τις αντιξοότητες, άξιζε τον κόπο. Η Ελλάδα είναι πλήρως στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται ακόμα, αλλά είναι πιο δυνατή από πριν». Εύχεται δε σε όσους ασχολούνται ακόμη «τα καλύτερα στην προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα καλύτερη χώρα». Κάτι σαν το «kalo kouragio» του Ολι Ρεν…

Ψήφισε «ναι»

Εκπρόσωποι αμερικανικού fund βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκαν με τον Γιώργο Χουλιαράκη. Πληροφορούμαι ότι με το «καλημέρα» σας ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών τους είπε κάτι του τύπου «για να ξέρετε, εγώ ψήφισα ναι στο δημοψήφισμα». Εξηγείται για να μην παρεξηγείται, παρόλο που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το ίδιο έκαναν και άλλοι κυβερνητικοί.  Θα τρίζουν τα κόκαλα του Αμπρόουζ Μπιρς που είχε πει ότι το δημοψήφισμα είναι λαϊκές εκλογές για να διαπιστωθεί τι θέλει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή