Οpengov από Μητσοτάκη για διεύρυνση στη Ν.Δ.

Οpengov από Μητσοτάκη για διεύρυνση στη Ν.Δ.

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάποιους θύμισε το opengov της κυβέρνησης Παπανδρέου. Βέβαια, το μητρώο πολιτικών στελεχών που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφορά τη στελέχωση –με αξιοκρατικές διαδικασίες– του κρατικού μηχανισμού. Σύμφωνα με μία ανάγνωση του μητσοτακικού σκεπτικού, είναι ο τρόπος του προέδρου της Ν.Δ. να αναδείξει ένα από τα εργαλεία με τα οποία θα επιτύχει την ανανέωση και την επιδιωκόμενη διεύρυνση στον μεσαίο χώρο, χωρίς να παρεμβάλλεται το φίλτρο του κομματικού σωλήνα. Εξάλλου, και ο ίδιος ως «αουτσάιντερ» αναδείχθηκε πρόεδρος της Ν.Δ.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι επέλεξε να παρουσιάσει ο ίδιος την πρωτοβουλία την περασμένη Δευτέρα στο Ιδρυμα «Ελληνικός Κόσμος». Είναι η φιλοσοφία του εγχειρήματος της διαδικτυακής πλατφόρμας ananeosi.nd.gr, όπου όποιος ενδιαφέρεται να μετάσχει στα κοινά μέσω της Ν.Δ. θα μπορεί να υποβάλλει το βιογραφικό του και στη συνέχεια να κρίνεται από συνέντευξη. Η λογική του μητρώου πολιτικών στελεχών επιδιώκεται να λειτουργήσει ως δεξαμενή άντλησης στελεχών τόσο για το κόμμα όσο και για τις λίστες της Ν.Δ. Μπορεί να γίνει, όμως, και το όχημα για να παρακαμφθεί η γνώμη των ΝΟΔΕ, αφού απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν σχέση με τη Ν.Δ.

Το μήνυμα

Η ανανέωση δεν περνά απαραίτητα μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς. Από αυτούς, εξάλλου, δεν πέρασε ένα μεγάλο μέρος όσων εμφανίστηκαν στις εσωκομματικές κάλπες της Ν.Δ. για να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη. Το μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. ότι δεν δεσμεύεται από κανέναν «πολιτευτή» είναι σαφές. Οπως και ότι επιθυμεί να προσελκύσει χώρο από το Κέντρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μία ημέρα μετά την παρουσίαση του μητρώου στελεχών ανακοινώθηκε η ένταξη του Γιάννη Καλλιάνου στη Ν.Δ. Προφανώς, η ένταξη του πρώην εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Κεντρώων στη Ν.Δ. δεν είναι ούτε πυξίδα ούτε αποκλειστικά αντιπροσωπευτική της διεύρυνσης. Αποτελεί, όμως, ένα παράδειγμα του τι εννοεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν μιλάει για την οικοδόμηση μιας «πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας». Αυτή περνά και μέσα από νέους ανθρώπους και μέσα από νέες ιδέες. Κυρίως, περνά μέσα από τον χώρο του Κέντρου. Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα είναι έντονα πολωτικές και θα βρουν τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να επιχειρούν να διεμβολίσουν τον χώρο του Κέντρου.

Βασική επιλογή

«Η ανανέωση και η διεύρυνση είναι βασική επιλογή μας. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που συνομιλούν με τη Ν.Δ. και ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο κίνημα απομάκρυνσης της παρούσας κυβέρνησης και να ενταχθούν στην έκφραση της ρεαλιστικής αλλαγής της χώρας», έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Η στρατηγική διεύρυνσης θα επιδιωχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με πιο συγκεκριμένα βήματα που θα αφορούν διαβουλεύσεις και ανοίγματα σε επίπεδο στελεχών και κοινωνίας. Μπορεί η λογική του «ώριμου φρούτου» να μη βρίσκει σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, αλλά στη συμμαχία που οικοδομεί η Πειραιώς χωρούν και όσοι απογοητεύτηκαν από τις παλινωδίες της κυβέρνησης και αναζητούν μια λύση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ανέστιοι του Κέντρου, που τοποθετούνται στον χώρο μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς και που ανήκουν πολιτικά στο νυν (και στο προηγούμενο) ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η διεμβόλιση του Κέντρου ήδη επιχειρείται με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες –όπως η προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία που έφερε τη Ν.Δ. πιο κοντά στη μεταρρύθμιση της Αννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ– ενώ σε επαφή με συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Υπέρ της διεύρυνσης φέρεται να είναι και ο Κώστας Καραμανλής, όχι μόνο ως κατεξοχήν εκφραστής του μεσαίου χώρου, αλλά και λόγω της πεποίθησης ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα παραλάβει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη χώρα. Προκειμένου να την αντιμετωπίσει, δεν πρέπει να έχει μόνον αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα για το τι απαιτείται να κάνει, αλλά και με ποιους πρέπει να το κάνει για να πετύχει τους στόχους της. Κάπου εδώ εισέρχεται η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους και τους άριστους. Οι συγκλίσεις με κινήσεις και πρόσωπα από άλλους χώρους δεν σημαίνει ότι θα είναι κατ’ ανάγκην εκλογικές. Μπορεί να είναι προγραμματικές, θεματικές. Αλλες και κυρίως όσες θεωρείται ότι μπορούν να προσφέρουν εκλογικά πλεονεκτήματα στη Ν.Δ. θα καταγραφούν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Παρότι η Πειραιώς τηρεί σιγήν ιχθύος, βέβαιη θεωρείται η μεταγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου στα ψηφοδέλτια της Λακωνίας, ενώ σκέψεις για ένταξη στα ψηφοδέλτια φαίνεται να υπάρχουν και για τον Γιώργο Φλωρίδη στην Α΄ Θεσσαλονίκης.|

Με το βλέμμα στις διεργασίες του Κέντρου 

Η Πειραιώς αρνείται να μπει σε ονοματολογία. Αναμενόμενο, αφού στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. όσο και στενών συνεργατών του με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, είτε αυτά προέρχονται από το πρώην εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είτε από το Ποτάμι. Εξάλλου, για τη διεύρυνση προς συγκεκριμένα πρόσωπα, πολλά θα κριθούν από τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο του Κέντρου. Η κατάρρευση του εγχειρήματος συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι έχει προκαλέσει σκέψεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του Κέντρου. Ηδη έχουν οργανωθεί κάποιες συναντήσεις με συμμετέχοντες από τον ευρύτερο ανέστιο κεντροαριστερό χώρο.

Σε αυτές μετείχαν και στελέχη από το Ποτάμι, που πλέον, μετά το ναυάγιο με το ΠΑΣΟΚ, βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να πάρει θέση για τις εν λόγω διεργασίες.

Εξάλλου, επισήμως, βάζει τον πήχυ ψηλά, όπερ σημαίνει ακόμη και αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Παρακολουθεί, όμως, με ενδιαφέρον το παρασκήνιο, καθώς η δημιουργία ή όχι ενός νέου πολιτικού φορέα στον ευρύτερο μεσαίο χώρο θα κρίνει εν πολλοίς όχι μόνον ποιοι και με ποιον τρόπο θα πορευθούν μαζί της στις επόμενες εκλογές, αλλά και με ποιους θα μπορεί να συνεργαστεί την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή