To 2020 απειλεί την Ιαπωνία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… οικονομικό χαρακίρι επιχειρεί να αποφύγει το Τόκιο, που βλέπει μπροστά του το βουνό που λέγεται διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 να ορθώνεται όλο και ψηλότερο, προκαλώντας ανησυχία και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ετσι οι Ιάπωνες ετοιμάζονται να στρέψουν το μαχαίρι κατά των… εξόδων, αντί για τον εαυτό τους.

Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης του Τόκιο εξέδωσε το πόρισμά της προ μερικών ημερών, στο οποίο υπήρχε η προειδοποίηση ότι το κόστος της διοργάνωσης των επόμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών μπορεί να είναι και τέσσερις φορές μεγαλύτερο του αρχικώς προβλεφθέντος, άρα κοντά στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ετσι, για τον περιορισμό των υπέρογκων αυτών εξόδων, που το Τόκιο θα είναι αδύνατον να επωμισθεί, η επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων περιστολής δαπανών, που απαιτούν και την έγκριση της ΔΟΕ αλλά και των διεθνών ομοσπονδιών των αθλημάτων που θα επηρεαστούν. Αμφιβολίες εκφράζει ακόμα και η ίδια η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων.

Παράλληλα με τη νεοεκλεγείσα δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι που αποφάσισε ότι η Ρώμη δεν αντέχει την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2024, η επίσης νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε συγκρότησε μια επιτροπή «Ολυμπιακής διερεύνησης», καθώς θεωρούσε ότι τα έξοδα του Τόκιο 2020 θα ήταν αβάσταχτα για την ιαπωνική πρωτεύουσα.

Τα συμπεράσματα των ειδικών (που έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα) υπογράμμισαν ακριβώς αυτό, υπολογίζοντας ότι οι Αγώνες θα κοστίσουν συνολικά περί τα 3 τρισεκατομμύρια γιεν εάν δεν εφαρμοστούν περικοπές και δεν μεταφερθεί αλλού η διεξαγωγή ορισμένων από τα αθλήματα της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή πρότεινε να μη δημιουργηθούν εκ του μηδενός νέες εγκαταστάσεις για τα αθλήματα του βόλεϊ, του υγρού στίβου και της κωπηλασίας με το κανό/καγιάκ, αλλά να χρησιμοποιηθούν αντιστοίχως υπάρχοντα κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο και κωπηλατοδρόμιο -απλώς αρκεί να αναβαθμιστούν για τους Αγώνες. Ετσι προτείνει να ακυρωθεί η ανέγερση των τριών από τις επτά νέες εγκαταστάσεις που προέβλεπε ο φάκελος της ιαπωνικής υποψηφιότητας.

Βεβαίως αυτό το σχέδιο αντίκειται στην υπόσχεση που έδωσε το Τόκιο για να αναλάβει τη διοργάνωση, ότι δηλαδή το 85% των εγκαταστάσεων θα βρίσκεται εντός ακτίνας πέντε μιλίων (8 χιλιομέτρων) από το Ολυμπιακό Χωριό, αφού το προτεινόμενο κωπηλατοδρόμιο βρίσκεται ούτε λίγο ούτε πολύ 400 χιλιόμετρα πιο βόρεια από την ιαπωνική πρωτεύουσα. Κι αυτό γιατί ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για δαπάνη 6,9 δισ. γιεν για το νέο κωπηλατοδρόμιο, η επιτροπή εκτιμά τώρα ότι αυτό θα κοστίσει περί τα 49,1 δισ. γιεν, δηλαδή επτά φορές περισσότερο!

Οταν ανέλαβε τους Ολυμπιακούς του 2020 το Τόκιο, βασιζόμενο στην πολύ καλή οργανωτική εικόνα που έχουν πάντα οι Ιάπωνες, είχε υποσχεθεί κόστος 734 δισ. γιεν, έσοδα 3 τρισ. γιεν και τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας.

Τώρα η οργανωτική επιτροπή, που τηρεί τις αποστάσεις της από την περιφερειακή διοίκηση του Τόκιο, απαντά ότι με βάση τον φάκελο υποψηφιότητας της ιαπωνικής πρωτεύουσας οι προτάσεις της περιφέρειας θα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τη ΔΟΕ. «Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν επιλεγεί εδώ και χρόνια και εγκριθεί από τις αθλητικές ομοσπονδίες και τη ΔΟΕ. Θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί αυτό» επισήμανε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι.

Ηδη οι διοργανωτές έχουν απομακρύνει κάποια αθλήματα από το Τόκιο (όπως το μπάσκετ και την ιστιοπλοΐα) για να περιστείλουν τα έξοδα, ενώ η ποδηλασία θα διεξαχθεί στη Σιζουόκα, περί τα 200 χιλιόμετρα μακριά από την ιαπωνική πρωτεύουσα. Επίσης εγκατέλειψαν το αρχικό σχέδιο για το Εθνικό Στάδιο -που θα φιλοξενήσει και τις τελετές έναρξης και λήξης- ως υπερβολικά ακριβό. Η επιτροπή της περιφέρειας απηύθυνε και κατηγορίες ελλιπούς διαχείρισης και ελέγχου δαπανών που προξένησαν και την υπολογισθείσα αύξηση του κόστους των Αγώνων. Η οργανωτική επιτροπή απάντησε άμεσα κάνοντας λόγο για «παρεξηγήσεις» αναφορικά με τον υπολογισμό των δαπανών, αφού σε αυτές οι ειδικοί συμπεριέλαβαν και το κόστος μεταφορών και ασφαλείας.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Τζον Κόουτς εξέφρασε σε επικοινωνία του με την οργανωτική επιτροπή τη «σοβαρή ανησυχία» του για το πόρισμα της περιφέρειας και ειδικά για τις προτεινόμενες αλλαγές των εγκαταστάσεων. Ομως, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ δήλωσε από το Παρίσι ότι το αυξημένο κόστος μπορεί να οφείλεται στις υψηλές δαπάνες που απαιτεί μια οικοδομή στο Τόκιο, θυμίζοντας και τις επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα από τον σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011 και δήλωσε έτοιμος για «εποικοδομητική μελέτη» των ευρημάτων της έρευνας με την οργανωτική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή