Ευρωατλαντικό μπρα ντε φερ για το ελληνικό χρέος

Ευρωατλαντικό μπρα ντε φερ για το ελληνικό χρέος

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι γερμανικές εκλογές σε ένα έτος σκιάζουν ήδη τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον κυριάρχησαν άλλα θέματα, ωστόσο το ζήτημα του χρέους δίχασε Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Δημοσίως, το ΔΝΤ επανέλαβε τη γνωστή θέση του για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το στίγμα έδωσε στην έναρξη της συνόδου η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως έχει, δεν είναι βιώσιμο».

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ επίσης βλέπει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία να εντείνεται λόγω των επικείμενων εκλογών. Και καθώς η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα, η θέση του ενισχύεται. Ετσι, επιμένει ότι το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι λιγότερο από το μισό εκείνου που προβλέπει το πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους.

Οπως κατέστησε σαφές ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, σε αντίθετη περίπτωση προτίθεται να ζητήσει πολύ περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων φορολογικά και ασφαλιστικά, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, «εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να βασίσουν το πρόγραμμα σε 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα ή κάτι που να είναι κοντά σε αυτό, δεν θα ζητήσουμε περισσότερα μέτρα, νέες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις κ.ο.κ. Αν όμως δεν αλλάξει ο στόχος (σ.σ.: για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), τότε χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

Δηλώσεις Λιου

Οι Αμερικανοί συμφωνούν με το ΔΝΤ στην ανάγκη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας την ανάγκη για «αξιόπιστες προβλέψεις για την ανάπτυξη και για τους δημοσιονομικούς στόχους».

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Λιου αποκάλυψε ότι συζητεί το θέμα της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους ομολόγους του και επανέλαβε την αναγκαιότητα μείωσης του χρέους. «Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της, τόσο το καλύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα και στην Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι απαισιόδοξες: «Υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά η υπερβολική απαισιοδοξία του ΔΝΤ στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει δικαιωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά. Οι Ευρωπαίοι για την ώρα επιμένουν στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθούν. «Εφόσον το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως, τότε μπορούμε να είμαστε θετικοί και για το χρέος», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται να είναι παγκόσμια, δηλαδή να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.

Η απάντηση Σόιμπλε

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η όλη συζήτηση για το χρέος είναι «παραπλανητική», διότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αλλά η ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ελάφρυνσή του εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα. Οπως είπε, «έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup… Τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό,τι έχει υποσχεθεί».

Ακόμη και Ευρωπαίοι παράγοντες, ωστόσο, αντιλαμβάνονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι αντιφατική, καθώς από τη μια απορρίπτει τη συζήτηση για το χρέος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ενώ από την άλλη θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που διατηρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ θα συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου. Στη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, ο κ. Λιου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν «πρακτικές λύσεις» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος «αυτό το φθινόπωρο». Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν για μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατόν. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιου, «η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία». Την ίδια στιγμή, προτρέπει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Σε αυτό εξάλλου που φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και στην εφαρμογή του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή