Και ένα και δύο και πολλά μέτωπα για τον κ. Τσίπρα

Και ένα και δύο και πολλά μέτωπα για τον κ. Τσίπρα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξομολόγηση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι οι απαιτήσεις για τη διαχείριση των πολλών ταυτόχρονων μετώπων που είχε απέναντί του το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα τους έφθασαν στα όρια των αντοχών τους, αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το μέγεθος της πίεσης που υπέστη η κυβέρνηση αλλά και τη συνειδητή επιδίωξη τις αμέσως προηγούμενες ημέρες να καταλαγιάσει η ένταση.

Με μια σειρά από κινήσεις, κάποιες ουσιαστικές και κάποιες κυρίως επικοινωνιακής φύσεως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πήρε πάνω του την προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα που εν πολλοίς η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση με την Εκκλησία και των σχέσεων μαζί της. Με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης προ των πυλών, η κυβέρνηση σίγουρα χρειάζεται ηρεμία για να πετύχει τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα φέρει την πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος.

Βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια καθόλου δεν βοηθούν τα «αυτογκόλ» που σημειώνονται και προκαλούν εντάσεις, γκρίνια και δυσαρέσκεια, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται προς τους συνεργάτες του ιδιαίτερα ενοχλημένος. Τελευταία κρούσματα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού Νίκου Καρανίκα για τη στρατηγική ευφυΐα της κ. Ελένης Μενεγάκη, αλλά και η επιλογή του καθηγητή Πέτρου Παραρά ως μέλους της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία εκδηλώθηκε γκρίνια ότι δεν διερευνήθηκε εις βάθος το παρελθόν του, με αποτέλεσμα να προκύψουν οι καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για συμμετοχή του στην επιτροπή εκλαΐκευσης του Συντάγματος της χούντας, και να ακολουθήσει η παραίτηση του καθηγητή.

Η αξιολόγηση

Η δεύτερη αξιολόγηση αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως η απόλυτη προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε βαθμό τέτοιο που, πλέον, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τοποθετούν τις όποιες πολιτικές αποφάσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, δεν μπορεί ταυτόχρονα με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης να γίνει ανασχηματισμός, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των εταίρων, οι οποίοι θα βρίσκονταν με νέους συνομιλητές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή, και μόνο η ενημέρωση των νέων υπουργών για τα θέματα των χαρτοφυλακίων τους θα συνεπαγόταν σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτες είναι στη δεδομένη συγκυρία.

Ενας άλλος λόγος που ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να καθυστερήσει τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι τα δεδομένα στο τηλεοπτικό περιβάλλον. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με το ποια κανάλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια όχι, το επικοινωνιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα όσον αφορά την τηλεόραση, είναι εξαιρετικά δυσμενές και ο ανασχηματισμός θα «καεί» μέσα σε αυτό. Ετσι, μια πιθανή απόφαση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετατίθεται, τουλάχιστον, για μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι εξελίξεις δεν θα απαιτήσουν πιο νωρίς κάποια θεαματική κίνηση αλλαγής της ατζέντας.

Η Εκκλησία

Για την ώρα, τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο και χαμόγελα ανακούφισης έφερε η εκτόνωση στο μέτωπο με την Εκκλησία. Η αντιπαράθεση, που εκδηλώθηκε με επίκεντρο το πρόγραμμα και την ύλη διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, παραλίγο να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύγκρουση τόσο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησιαστική ηγεσία όσο και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να διαχωρίζει τη θέση του από τις επιλογές του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν και η συμφωνία για διάλογο από μηδενική βάση συνιστά σαφή υποχώρηση της κυβέρνησης από τις αποφάσεις Φίλη, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Μαξίμου σε βαθμό που πιθανή μετακίνησή του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό να αποκλείεται, καθώς θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του.

Η Δικαιοσύνη

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς η σύγκρουση με την αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης συνεχίζεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τη συγκεκριμένη συνάντηση. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού όχι απλά σε διατήρηση των μισθολογικών αποδοχών των δικαστικών αλλά και σε αυξήσεις στις ανώτερες βαθμίδες, τη στιγμή που το Μαξίμου δέχθηκε επικρίσεις και από τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων για το ότι συζητεί την κυβερνητική πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια με ανώτατους δικαστικούς και όχι με τις ενώσεις.

Η αναθεώρηση

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει την πίεση που δέχθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα εντάσσεται και η ανακοίνωση της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την κυβέρνηση να επιθυμεί σαφώς να μετατεθεί η δημόσια συζήτηση, σε επίπεδο πολιτών, στην ανώδυνη πολιτικά ατζέντα της αναθεώρησης. Σε μια κίνηση συσπείρωσης, τέλος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα μέλη της οποίας γίνονται δέκτες και της δημοσκοπικής πίεσης για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και επιχείρησε να τους μεταδώσει αέρα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας και, κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή