Ενα μήνυμα στήριξης από το Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης

Ενα μήνυμα στήριξης από το Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝEA ΥOΡKH – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τι μπορεί να ακολουθήσει δεξιώσεις σε χώρους όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το One Trade Center; Τίποτε λιγότερο από το Grand Ballroom του θρυλικού ξενοδοχείου Waldorf Astoria, ενός από τα επίσημα αξιοθέατα της πόλης της Νέας Υόρκης. Η αίθουσα δεξιώσεων χωρητικότητας 1.500 ατόμων είναι η μοναδική στην πόλη με εσωτερικό μπαλκόνι, καθώς έχει ύψος 13,5 μ. και ήταν μια εντυπωσιακή συνέχεια για την ετήσια δεξίωση του Hellenic Initiative. Η πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη των αδυνάτων αλλά και της οικονομίας της Ελλάδας ήταν εκείνη που έφερε κάτω από τον εντυπωσιακό πολυέλαιο, διαμέτρου πέντε περίπου μέτρων, τους πλουσιότερους και ισχυρότερους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής.

Οι τρεις οικοδεσπότες της βραδιάς Αντριου Λιβέρης, Τζον Στάμας και Ντένις Μιλ, τρεις από τους βασικούς ιδρυτές του Hellenic Initiative, υποδέχθηκαν προσκεκλημένους όπως τον κεντρικό ομιλητή ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη. Εκεί ήταν επίσης συνεργάτες και υποστηρικτές των δύο υποψηφίων Αμερικανών προέδρων, από τον Τζον Κατσιματίδη, που έλεγε ότι είναι σε επαφή και με τους δύο ή τον άνθρωπο-κλειδί της εκστρατείας του Τραμπ Τζορτζ Τζιτζίκο μέχρι τους χρηματοδότες και συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον, Ελένη Κουναλάκη και Ντένις Μιλ. Εκεί ήταν επίσης οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, της εκκλησίας, των ομογενειακών οργανώσεων αλλά και των παραρτημάτων του Hellenic Initiative από τον Καναδά και την Αυστραλία.

Εμπνευσμένο από το μεσοπολεμικό αρχιτεκτονικό στυλ του ξενοδοχείου της Λεωφόρου Παρκ, το θέμα της βραδιάς παρέπεμπε στη δεκαετία του ’30, από την πρόσκληση μέχρι τις επιρροές της τζαζ στη χορευτική μουσική που έκλεισε την εκδήλωση. Τον χορό, όμως, άνοιξαν ο Λιβέρης με τον Στάμα, με την Κουναλάκη να ακολουθεί πάραυτα – και φυσικά, ήταν ελληνικός. Οπως σε κάθε εκδήλωση Ελληνοαμερικανών, εξάλλου, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών – αυτή τη φορά με συνοδεία κιθάρας και αρμόνιου από την ορχήστρα της πίστας, δίνοντας ένα έθνικ χρώμα στο τελετουργικό. Οσο για την καθιερωμένη προσευχή, την έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το Hellenic Initiative, συγκρίνοντάς το μάλιστα με τις σπουδαιότερες «πρωτοβουλίες» των Ελλήνων ανά τους αιώνες.

Σκοπός της εκδήλωσης, εξάλλου, ήταν να τιμήσει τους «ήρωες της Ελλάδας». Φέτος, οι αποδέκτες των βραβείων Ελληνικής Ηγεσίας ήταν η ιδρύτρια της ΜΕΤΑδραση Λώρα Παππά, η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μαζί για το Παιδί Αλεξάνδρα Μαρτίνου και ο πρόεδρος του Regeneration Νίκος Κουμέττης.

Σίγουρα, το Hellenic Initiative έχει κάνει σημαντική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατευθύνοντας 3,5 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και 6,2 εκατ. σε προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Μετά τα έσοδα της τελευταίας εκδήλωσης που ξεπέρασαν τα 2 εκατ. δολάρια, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Ωστόσο, οι αρχικές φιλοδοξίες για ένα επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων που θα στήριζε την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση δεν έχουν ευοδωθεί, καθώς τα ισχυρά μέλη του Δ.Σ. έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Κάποιοι εστιάζουν στη φιλανθρωπία και εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η συνεισφορά τους θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο αν γίνει για την ενίσχυση των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τρίτα από τα κεφάλαια των προγραμμάτων που έχουν δοθεί για την επιχειρηματικότητα προέρχονται από τον όμιλο Libra Group του Τζορτζ Λογοθέτη, ο οποίος χρηματοδοτεί το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

Ετσι, μία ομάδα μελών του Hellenic Initiative συμμετέχει ανεξάρτητα από το THI σε ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο αξίας 60 εκατ. ευρώ που επενδύει σε ελληνικές επιχειρήσεις. Οι δύο διαφορετικές προτεραιότητες ήταν ορατές και στο συμβούλιο του Hellenic Initiative νωρίτερα την ημέρα της δεξίωσης, όπου εκπρόσωπος της McKinsey παρουσίασε την εργασία που έχει κάνει η εταιρεία των συμβούλων επιχειρήσεων για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα, καλώντας τους παρευρισκόμενους να μελετήσουν τις προτάσεις του και να στηρίξουν την ελληνική οικονομία επενδύοντας αναλόγως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή