Σε ρυθμούς δεύτερης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο

Σε ρυθμούς δεύτερης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα «αναστάτωσης» σχετικά με το σημερινό Eurogroup και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως η έκθεση προόδου των θεσμών είναι θετική και σήμερα θα κλείσει ο πρώτος έλεγχος. Κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τον δεύτερο έλεγχο και τη συζήτηση για το θέμα του χρέους, που όπως αποδείχτηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση προόδου των θεσμών αποτυπώνεται η θετική τους στάση απέναντι στην έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης, δεδομένου ότι θεωρούν πως τα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν υλοποιηθεί. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι θα πρέπει να περιμένουμε και την επιβεβαίωση από το Euroworking Group σήμερα, καθώς όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Πάντως, από εδώ και στο εξής το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται σε ρυθμούς δεύτερης αξιολόγησης. Ηδη έχουν γίνει αρκετά από τα μέτρα για την ολοκλήρωσή της, αλλά όχι τα βασικά. Στα τελευταία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (με φλέγοντα ζητήματα τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το 2018 και το ύψος των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά) και οι δράσεις που απαιτούνται για να είναι λειτουργικό το νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων από τις αρχές του 2017.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες και να έχει ολοκληρώσει το βασικό κορμό της διαπραγμάτευσης έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να γίνει και η συζήτηση για το χρέος μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ πριν από τα Χριστούγεννα. Η τρόικα επιστρέφει στις 17 Οκτωβρίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις 18 του μήνα, ενώ για το οικονομικό επιτελείο το χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση όλων των διαβουλεύσεων είναι η 7η Δεκεμβρίου που συνεδριάζει για τελευταία φορά (προγραμματισμένα) το Eurogroup για το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή