Συνελήφθη στη Λειψία ο ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση

Συνελήφθη στη Λειψία ο ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τα ξημερώματα έναν Σύρο που φέρεται να προετοίμαζε μια τρομοκρατική επίθεση στη χώρα στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε σχεδόν 48 ώρες. «Τα καταφέραμε, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι: ο άνδρας που είναι ύποπτος για τρομοκρατία, ο (Τζάμπερ) Αλμπάκρ συνελήφθη τη νύχτα στη Λειψία», στο κρατίδιο της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter. Ο ύποπτος έχει ταυτοποιηθεί επισήμως.

Ο 22χρονος άνδρας είχε βρει καταφύγιο στο διαμέρισμα ενός Σύρου τον οποίο πλησίασε στον σταθμό του τρένου στη Λειψία και του ζήτησε να μείνει σπίτι του, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Σύρος αυτός τον κάλεσε σπίτι του, όμως πήρε τηλέφωνο την αστυνομία όταν κατάλαβε ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο. Η Λειψία βρίσκεται κοντά στην πόλη Τσέμνιτς, όπου ζούσε εδώ και έναν χρόνο ο Αλμπάκρ ως πρόσφυγας και όπου το Σάββατο βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι που διέμενε.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εντόπισαν τελικά τον ύποπτο κρυμμένο στο διαμέρισμα του συμπατριώτη του στη Λειψία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του περιοδικού Der Spiegel.

Ο Αλμπάκρ αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στην Καρλσρούη, όπου βρίσκεται η έδρα της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία είναι αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας. Εκεί αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες και να προφυλακιστεί. Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, «όλα δείχνουν ότι ο ύποπτος σκόπευε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση».

Εξάλλου όπως μεταδίδουν πολλά γερμανικά μέσα, στόχος του φέρονται να ήταν ένα αεροδρόμια ή «μια αποβάθρα». Ο 22χρονος συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, μέλη του οποίου τον είχαν εκπαιδεύσει στην κατασκευή και τη χρήση εκρηκτικών, επισημαίνουν κάποια μέσα ενημέρωσης. Η σύλληψη του Αλμπάκρ στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας (02:00 ώρα Ελλάδας) αποτελεί τον επίλογο ενός ανθρωποκυνηγητού που είχε κινητοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας όλης της Γερμανίας για περίπου δύο ημέρες. Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, η οποία παρακολουθούσε τον Αλκμπάρ για κάποιο χρονικό διάστημα, συνέστησε στην αστυνομία του Τσέμνιτς να τον συλλάβει καθώς είχε πληροφορίες ότι ο 22χρονος ετοιμαζόταν να διαπράξει άμεσα τρομοκρατική επίθεση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο διαμέρισμά του νωρίς το Σάββατο το πρωί, όμως τους ξέφυγε. Στο σπίτι του εντόπισαν μια σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, περίπου ένα κιλό χημικών καθώς και πυροκροτητές, αλλά και εργαλεία το οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών, σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ο άνδρας στο όνομα του οποίου είχε νοικιαστεί το διαμέρισμα συνελήφθη επίσης καθώς θεωρείται συνεργός του Αλμπάκρ, ενώ χθες, Κυριακή οι αρχές συνέλαβαν στο Τσέμνιτς ένα ακόμη πρόσωπο που συνδέεται με τον νεαρό Σύρο.

Ο ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο ο οποίος έφτασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, πολλούς μήνες πριν από τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς δόθηκε στον Αλμπάκρ το καθεστώς του πρόσφυγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή