Όλος ο κόσμος σε ένα πιάτο…

Όλος ο κόσμος σε ένα πιάτο…

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί της σημαντικής γιορτής γαστρονομίας, του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχιμαγείρων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

H Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη μεσογειακή πόλη, που φιλοξένησε το θεσμό του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχιμαγείρων από ιδρύσεώς του – το 1928. Το σημαντικό γεγονός για τη νύμφη του Θερμαϊκού, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο 24 έως και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και στο Περίπτερο 13 της Helexpo. To τετραήμερο περιλάμβανε πλήθος εκδηλώσεων, μαγειρικών επιδείξεων, πάνελ συζητήσεων και διαγωνισμούς μαγειρικής. Με σλόγκαν τους «όλος ο κόσμος σε ένα πιάτο», 787 Σεφ από 86 χώρες παρακολούθησαν 34 ομιλητές, δοκίμασαν γεύσεις από όλον τον κόσμο και γνώρισαν την πόλη και την ελληνική γαστρονομία.

image

Γιατί επελέγη η χώρα μας; Στην ιστοσελίδα τους, οι διοργανωτές το εξηγούσαν: «Το Παγκόσμιο Συνέδριο του 2016 γίνεται στην Ελλάδα, εκεί όπου οι γαστρονομικές παραδόσεις αναμείχθηκαν κι άλλαξαν για χιλιετίες».

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος (ήταν και ο εθνικός φορέας υποδοχής), και των Λεσχών Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης ( ήταν οι τοπικοί φορείς υποδοχής). Αποκλειστικός Χορηγός του Bill Gallagher Young Chefs Forum ήταν η Nestle, Χρυσός Χορηγός η Figgio, Αργυροί Χορηγοί η Andy Mannhart και η Ginox και Επίσημος Προμηθευτής Εξοπλισμού η Electrolux.

Τι έγινε στο Συνέδριο

image

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο «πατέρας» της μοριακής κουζίνας, Hervé This, ο οποίος αναφέρθηκε στο «Note by Note Cooking» (τρόπος μαγειρικής, βασισμένος στη μοριακή γαστρονομία, τον οποίο έχει εφεύρει ο ίδιος). Τις εντυπώσεις κέρδισαν, επίσης, οι εισηγήσεις της αρχαιολόγου Ντόρας Κατσανοπούλου για τη Γαστρονομία και τη Διατροφή στην Αρχαία Μεσόγειο, του πατέρα Επιφάνιου από το Άγιο Όρος για τη Μεσογειακή Κουζίνα, αλλά και του ειδικού στη γαλλική κουζίνα, Έντγκαρ Μπούχρς, που μίλησε για το πως μπορεί μια κουζίνα να αξιοποιήσει τα επιμέρους τμήματα του μοσχαριού.

Κεντρικό σημείο του προγράμματος ήταν και το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες έως 25 ετών – ήταν πολλοί – που συγκέντρωσε όλα τα ανερχόμενα ταλέντα της παγκόσμιας Γαστρονομίας. Μεταξύ των εκδηλώσεων, επίσης, μαγειρικές επιδείξεις και τρία διαγωνιστικά κομμάτια, ένα των καλύτερων Σεφ ανά χώρα, ένα των καλύτερων Ζαχαροπλαστών (με δημιουργίες από σοκολάτα, με θέμα τη …μυθολογία της Ελλάδας), κι ένα νέων, ανερχόμενων «ταλέντων». Είδαμε, ακόμα, στην έκθεση πολλά προϊόντα της Μυτιλήνης και της Κρήτης και μάθαμε ότι το τσάι από τη Σρι Λάνκα, εντυπωσίασε τους περισσότερους συνέδρους ως προϊόν που προσφέρεται για πολλούς συνδυασμούς.

Οι διαγωνισμοί

image

Στο διαγωνισμό των καλύτερων Σεφ, το «Global Chef Challenge Final», το μεσημέρι της Δευτέρας εκατοντάδες ασπροντυμένοι Αρχιμάγειροι, υποστήριζαν την αναμέτρηση ανά ομάδες και με… συνθήματα, με τη σημαία της χώρας τους. Πολλά τα πιάτα στο τραπέζι των κριτών – κάθε μία από τις 20 συμμετέχουσες χώρες μαγείρεψε τέσσερα διαφορετικά. Ολοι οι διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους τα πιο φρέσκα και ανώτερα σε ποιότητα υλικά από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη: φουά γκρα, χάλιμπουτ (ψάρι Νορβηγίας), μοσχάρι, τσάι από τη Σρι Λάνκα και σοκολάτα Valrhona.

image

Την ίδια ώρα, έξω από το Περίπτερο 13 της Helexpo όπου γινόταν ο διαγωνισμός, ο πατήρ Επιφάνιος εντυπωσίασε ετοιμάζοντας εκατοντάδες μερίδες από μπακαλιάρο βραστό με λάδι και λεμόνι.

Κατά την παραμονή τους στην πόλη, οι Σεφ φωτογραφήθηκαν στο Λευκό Πύργο και δείπνησαν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το Συνέδριο έκλεισε το βράδυ της Τρίτης, με ένα μεγάλο δείπνο στο νυχτερινό κέντρο «Πύλη Αξιού», στα Σφαγεία. Το ίδιο βράδυ, ανακοινώθηκαν και οι νικητές στα διαγωνιστικά τμήματα του Συνεδρίου. Η Ελλάδα μπορεί να μην βγήκε μέσα στις τριάδες, θεωρήθηκε, ωστόσο, ως μία πολύ καλή παρουσία. (Διαβάστε εδώ για την ελληνική συμμετοχή) Τα βραβεία πήγαν στη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη στο διαγωνισμό μαγειρικής και στην Κορέα, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη, στο διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής.

«Μαγειρεύουμε όλοι, σε μία κατσαρόλα»

Μιλώντας στον «Γ», για την εμπειρία του να φιλοξενεί η χώρα ένα τέτοιο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μίλτος Καρούμπας – μέλος της οργανωτικής επιτροπής – τόνισε ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής πλευράς, να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. «Διεκδικήσαμε να πραγματοποιηθεί φέτος στη χώρα μας, μετά τη νίκη που είχαμε στο Συνέδριο της Κορέας, το 2012, και είναι κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε πολύ. Νομίζω ότι οφέλησε τη χώρα μας το Συνέδριο. Αυτό που εισπράξαμε από τους φιλοξενούμενούς μας, είναι το ότι είχαμε την καλύτερη διοργάνωση μέχρι σήμερα, καθώς και ότι θεωρούν τη γαστρονομία στη χώρα μας, πολύ δυνατή. Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα και την ιστορία μας από τους ξένους Σεφ. Ειδικά οι νέοι Σεφ, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαιοελληνική διατροφή. Συζητήσαμε ότι θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς θα ανοίξουμε την αγορά της Μεσογείου. Εξάλλου, εδώ στη Μεσόγειο, μαγειρεύουμε όλοι σε μία κατσαρόλα. Το ελαιόλαδο είναι ελαιόλαδο, το κρεμμύδι επίσης, η τομάτα, η ρίγανη…».

Σημειώνεται ότι, κ. Καρούμπας, υπήρξε ένας από τους τρεις υποψηφίους για πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, σε ψηφοφορία που, επίσης, έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Τη θέση πήρε, τελικά, ο Γερμανός ομότιμός του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή