Κρέας με μελωμένες μελιτζάνες

Κρέας με μελωμένες μελιτζάνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 2 ώρες   

Η συνταγή αυτή γίνεται, με την ίδια επιτυχία, και με κατσίκι αλλά και με μοσχάρι. Μπορούμε να επιλέξουμε το κρέας που προτιμάμε, αλλά να έχουμε κατά νου ότι το μοσχάρι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο μαγειρέματος (περίπου 20 λεπτά περισσότερο).

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1,2 κιλά κατσίκι, κατά προτίμηση μπούτι, κομμένο σε 4 κομμάτια (με το κόκαλο) ή μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά ή σπάλα, σε μεγάλες μερίδες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, σε κύβους περίπου 3 – 4 εκ.
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 2 – 3 ολόκληρα κλωναράκια φρέσκιας μαντζουράνας (φρέσκια μαντζουράνα φέρνουν -συνήθως σε γλαστράκια- ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης, ενημερωμένα μανάβικα και φυτώρια. Αν δεν βρούμε, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα, κοπανισμένη, ή ρίγανη)
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει (όσο γίνεται, ειδικά αν είναι με το κόκαλο) από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε το κρέας και 250 ml ζεστό νερό (τόσο ώστε σχεδόν να το σκεπάζει) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα αν έχουμε επιλέξει το κατσίκι ή 1 ώρα και 20 λεπτά αν έχουμε επιλέξει το μοσχάρι.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τη μαντζουράνα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 40 – 45 λεπτά, μέχρι το κρέας σχεδόν να… λιώσει και οι μελιτζάνες να μελώσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου15 λεπτά. Πετάμε τα κλωναράκια μαντζουράνας.

Σερβίρουμε απλώς με ψωμί και λίγο γιαούρτι.

Τι πίνουμε Ας στραφούμε στη Μακεδονία και ας επιλέξουμε μια καλοφτιαγμένη Γουμένισσα ή κάποιο άλλο χαρμάνι με βάση το Ξινόμαυρο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή