Βρετανία: Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η σταθμισμένη ισοτιμία της στερλίνας

Βρετανία: Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η σταθμισμένη ισοτιμία της στερλίνας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταθμισμένη, με βάση το εξωτερικό εμπόριο, ισοτιμία της στερλίνας μειώθηκε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, διευρύνοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομία της. Η στερλίνα κινήθηκε λίγο πιο ήρεμα σήμερα σε σχέση με την Παρασκευή, όταν ένα προσωρινό κραχ (flash-crash) οδήγησε σε μία υποτίμησή της κατά 10% μέσα σε λίγα λεπτά στην ασιατική αγορά, αλλά το κλίμα παρέμεινε δυσοίωνο για αυτή, με τους κερδοσκόπους να στοιχηματίζουν ποσά – ρεκόρ εναντίον της.

Ο δείκτης της στερλίνας υποχώρησε στο 74,2 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009 και μειωμένο κατά 0,7% στη διάρκεια της ημέρας. Ο δείκτης έχει μειωθεί 9% μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 24 Ιουνίου, το οποίο έβαλε τη Βρετανία σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ. Η πτώση του δείκτη αντανακλά τη γενικότερη υποχώρηση της στερλίνας έναντι των άλλων νομισμάτων. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί σήμερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2410 δολάριο, ενώ διατηρήθηκε σταθερό έναντι του ευρώ στις 90 πένες ανά ευρώ. Έναντι του δολαρίου, η στερλίνα υποχώρησε στο 1,1491 δολάριο την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Οι απώλειες της στερλίνας επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ και των δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική, τις οποίες ορισμένοι είδαν ως συγκαλυμμένη επίθεση στην Τράπεζα της Αγγλίας. Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μέι κινείται προς ένα «σκληρό Brexit», με τη Βρετανία να παραιτείται από μία πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ για να επιβάλει μεγαλύτερους ελέγχους στα σύνορά της. Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το εμπόριο και να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας, που είναι από τα υψηλότερα στον αναπτυγμένο κόσμο.

Μία άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος σήμερα ήταν η ανατίμηση σε μία στιγμή του μεξικάνικου πέσο κατά 2% έναντι του δολαρίου (στα 18,91 πέσο), καθώς οι πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονταν μειωμένες μετά τη δεύτερη τηλεμαχία τους με την Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να κτίσει, σε περίπτωση που εκλεγεί, έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό και να επαναδιαπραγματευθεί ή να καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), καθιστώντας το πέσο κατά κάποιο τρόπο βαρόμετρο των πιθανοτήτων του (να νικήσει στις εκλογές).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή