Κύπρος: Yπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ΡΙΚ και ΕΡΤ

Κύπρος: Yπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ΡΙΚ και ΕΡΤ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική για την πολύχρονη σχέση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) κρίνεται η σημερινή ημέρα, με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, στη Λευκωσία. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, Διονύσης Τσακνής.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΡΙΚ, οι δύο οργανισμοί «έχουν δώσει κοινούς αγώνες για τη διατήρηση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ανάδειξη του πολιτισμού μας».

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ενισχύεται η ήδη υπάρχουσα, διαχρονική σχέση ΡΙΚ και ΕΡΤ και εγκαινιάζεται μία νέα εποχή μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, η οποία στοχεύει να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες και τους Κύπριους τηλεθεατές, όπου και αν αυτοί ζουν.

Επιδίωξη της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή ποιοτικών προγραμμάτων, τεχνογνωσίας και εμπειριών, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προϊόντος, σε μία περίοδο, στην οποία αποτελούν αναγκαιότητα οι κοινές στοχεύσεις, συνέργειες και δράσεις των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Επίσης, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση υπέγραψαν σύμβαση για την επίγεια ψηφιακή εκπομπή του ΡΙΚ SAT στην Ελλάδα και της ΕRΤ WORLD στην Κύπρο.

Με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας, ΡΙΚ και ΕΡΤ ΑΕ θα καταβάλλουν, στο μέτρο που είναι δυνατό, την προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης των διμερών ενεργειών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών για την παροχή ποιοτικού πολιτιστικού-ψυχαγωγικού προγράμματος και αξιόπιστης ενημέρωσης, με την ανταλλαγή ή συμπαραγωγή ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου. Ακόμη, θα συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ, forum, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ένα μέρος στην περιοχή του άλλου.

Εξάλλου, θα γίνεται ανταλλαγή προγραμμάτων για προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα τους, τα οποία θα προωθούν τον ελληνικό τουρισμό στην Κύπρο και τον κυπριακό τουρισμό στην Ελλάδα, προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών σε οργανωτικά και τεχνικά θέματα, καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νέων τεχνολογιών, με στόχο τη δημιουργία αμοιβαίων επικερδών πλεονεκτικών συνθηκών για τους δύο οργανισμούς.

Επίσης, ΡΙΚ και ΕΡΤ θα πραγματοποιούν συναντήσεις για τη συμπαραγωγή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και για τη συμμετοχή τρίτων μερών και θα δίνουν, στο μέτρο που είναι δυνατόν, την υποστήριξή τους για την καθιέρωση ευνοϊκών νομικών, οργανωτικών και οικονομικών συνθηκών για τη συμπαραγωγή και ανταλλαγή ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προγραμμάτων, με στόχο τη μετάδοσή τους στα δίκτυα των δύο χωρών.

Οι δύο οργανισμοί θα μπορούν ελεύθερα να μεταδίδουν οπτικοακουστικό υλικό (ρεπορτάζ κ.λπ.) από τα δελτία ειδήσεων που παράγονται και εκπέμπονται αντίστοιχα από τα δύο μέρη. ΡΙΚ και ΕΡΤ θα συνεργάζονται, επιπλέον, σε θέματα ανταλλαγής οπτικοακουστικού υλικού του αρχείου τους, καθώς και σε θέματα τεχνολογικής υποστήριξης, συντήρησης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης αυτού του υλικού.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για την επίγεια ψηφιακή εκπομπή του ΡΙΚ SAT στην Ελλάδα και της ΕRΤ WORLD στην Κύπρο, οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να χορηγήσουν, δωρεάν, αμφότερα, κατά τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης, μη αποκλειστικό και μη μεταβιβάσιμο δικαίωμα για τη λήψη και εκπομπή των καναλιών τους από τη DTT στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια, καθώς και να μεταδίδουν τα κανάλια μέσω τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου επιλογής τους, για καθοδική ζεύξη στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ τόνισε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου και της σύμβασης από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς «δύο αδελφών κρατών λαμβάνει εθνικές διαστάσεις και σηματοδοτεί την επιθυμία για άμεση εφαρμογή τους, καθώς ΡΙΚ και ΕΡΤ θα προχωρήσουν αμέσως στη μεταξύ τους σύμπραξη για να αποδείξουν ότι με την ιστορία που έχουν μπορούν να κάνουν θαύματα αν συνεργαστούν».

Επίσης, ο κ. Τσακνής ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έχει πρόσφατα εγκρίνει τη διερεύνηση της συνεργασίας με το ΡΙΚ για την πραγματοποίηση δέκα μικρών τηλεοπτικών παραγωγών, στηριγμένων στον πλούτο της μυθιστοριογραφίας, με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού και των κοινών επιδιώξεων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ ανέφερε ότι επιδίωξη είναι η ανταλλαγή ποιοτικών προγραμμάτων, τεχνογνωσίας και εμπειριών, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προϊόντος, σε μία περίοδο, στην οποία αποτελούν αναγκαιότητα οι κοινές στοχεύσεις, συνέργειες και δράσεις των δυο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή