Εξιχνιάσθηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας πολύτιμου αρχαιολογικού ευρήματος

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας πολύτιμου αρχαιολογικού ευρήματος

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και διάθεσης αρχαίων αντικειμένων μεγάλης σημασίας εξιχνίασε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η οποία εντόπισε και κατάσχεσε ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου.

Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, προχθές, Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθησαν οι τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και ένας 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.

Τα τρία άτομα, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, το προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή στο εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.

Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων  και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή