Ακραία πόλωση με φόντο τη διαπλοκή

Ακραία πόλωση με φόντο τη διαπλοκή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα οδηγήθηκε χθες εντός Βουλής η πόλωση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αυτήν τη φορά με την ανταλλαγή οξύτατων και βαρύτατων προσωπικών χαρακτηρισμών, με φόντο τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το φαινόμενο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μια συζήτηση η οποία, μετά σχεδόν εννέα ώρες συγκρούσεων, ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει το αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, αν και υποσχέθηκε προ ημερών πως θα μιλήσει «με ονόματα και διευθύνσεις», ουσιαστικά αναφέρθηκε στις γνωστές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν το ελληνικό Κοινοβούλιο, διαμορφώνοντας κλίμα μετωπικής επίθεσης στη Ν.Δ. και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέναντί του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε επαναφέροντας τη σειρά ερωτημάτων που έχει εγείρει η πρόσφατη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας πως δημιουργείται έτσι η αίσθηση μιας νέας διαπλοκής εκ μέρους της κυβερνητικής ηγεσίας, και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως δεν προτίθεται να τον ακολουθήσει στον δρόμο της λασπολογίας.

Στη χωρίς προηγούμενο χθεσινή μεταξύ τους αντιπαράθεση, ακούστηκαν και άκρως προσωπικοί χαρακτηρισμοί: Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «κοινό συκοφάντη», «παιδί της διαπλοκής», το οποίο «τρέχει πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες».

«Είστε βυθισμένος σε εκνευρισμό και αλαζονεία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, για να συνεχίσει: «Η χυδαιότητα του λόγου σας είναι η επιβεβαίωση της ενοχής και της πολιτικής σας κατάρρευσης. Δεν περίμενα να είστε τόσο χυδαίος σήμερα, αλλά φαίνεται πως σας ενοχλεί πως ο αντίπαλός σας έχει δρομολογήσει μια μεγάλη ανατροπή μέσα σε μόλις εννέα μήνες». Εμφανώς ενοχλημένος αργότερα, στην τριτολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε πολλές φορές ότι δεν είναι χυδαίος και πως όσα λέει είναι αλήθειες.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, με τον πρωθυπουργό κάποια στιγμή να επιχειρεί μάλιστα να διακόψει τον ευρισκόμενο εκείνη τη στιγμή στο βήμα πρόεδρο της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως δεν πήρε «δαχτυλίδι» για την ηγεσία του κόμματός του, όπως συνέβη με την περίπτωση –όπως είπε– Αλαβάνου-Τσίπρα. »Τι λες τώρα, δύο φορές εκλέχτηκα από τον ελληνικό λαό», ακούστηκε να λέει από το πρωθυπουργικό έδρανο ο κ. Τσίπρας. «Τους ενικούς στους υπουργούς σας, όχι σε εμένα», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός επανήλθε, κάνοντας λόγο για την υπόθεση Siemens και καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει ευθέως αν πρόκειται για σκάνδαλο, μνημονεύοντας και το ζήτημα με την προμήθεια τηλεφωνικού κέντρου, προ ετών, για το πολιτικό του γραφείο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως πρόκειται για σκάνδαλο, τόνισε ότι η εν λόγω προμήθεια ήταν αγορά που αποπληρώθηκε και εγκάλεσε την κυβέρνηση για χειρισμούς που καταδεικνύουν διγλωσσία εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένταση προκλήθηκε και για τον «Κήρυκα» των Χανίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε τη θέση ότι ο ίδιος και η δικομματική κυβέρνηση εκπροσωπούν τον κόσμο που μάχεται τη διαπλοκή, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι θα δίνει τη μάχη για να κρατηθεί όρθια η Ελλάδα.

Στη συζήτηση παρεμβάσεις έκαναν ο υπουργός Επικρατείας και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Ν. Παππάς υπερασπίστηκε τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος είπε πως πρέπει να υπάρξει πανστρατιά κατά της διαπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή