Κυρ. Μητσοτάκης: «Μετατρέπετε την Ελλάδα σε Βενεζουέλα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Μετατρέπετε την Ελλάδα σε Βενεζουέλα»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλ. Τσίπρας (ξανα)έβγαλε τα γάντια. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι του αντιπάλου του σε μια σύγκρουση που έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα, όταν ο πρωθυπουργός έψεξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «παιδί της διαπλοκής». Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον «θετό πατέρα των ορφανών του Τσοχατζόπουλου» ότι επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Βενεζουέλα της Ευρώπης» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, προκειμένου ο ελληνικός λαός «να δώσει τέλος στον κατήφορο». Αυτό που ξεχώρισαν, όμως, τα στελέχη της Ν.Δ. από την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη ήταν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ, όπως σχολίαζαν, ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε στα γνωστά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε «απίστευτη χυδαιότητα», επειδή «δεν έχει από πού να κρατηθεί». Και υπογράμμιζαν ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής, «δεν είχε τίποτα να προτείνει σε επίπεδο πολιτικής, παρά μόνον παραπολιτικής».

Στόχος, εξάλλου, του κ. Μητσοτάκη ήταν να ενισχύσει το προφίλ του πρωθυπουργού εν αναμονή, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, οι προεδρικοί τόνοι ήταν εμφανώς πιο ανεβασμένοι και πιο σκληροί σε σύγκριση με την τελευταία παρέμβασή του στη Βουλή. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τα δάνεια και τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του «παλαιού πολιτικού συστήματος», ο κ. Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του θυμίζοντας τη ρήση του Κων. Καραμανλή ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει απ’ αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο» και χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «αδίστακτο λαϊκιστή», ο οποίος υιοθέτησε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της μεταπολίτευσης. Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι φιλοξενεί στο κόμμα του «τα αποκαΐδια» του πολιτικού συστήματος και τα «ορφανά» του Aκη Τσοχατζόπουλου και μίλησε για διαγωνισμό-φιάσκο που «θα διδάσκεται ως πρότυπο της διαπλοκής». Σε μια προφανή προσπάθεια να συσπειρώσει και να ικανοποιήσει όλο το κομματικό ακροατήριο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στον αγώνα του Κ. Καραμανλή κατά της διαπλοκής όσο και στις προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη. Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει νέο σύστημα διαπλοκής, αποδόμησε το σχέδιο του διαγωνισμού συνδέοντάς τον με τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, το «πόθεν έσχες» του κ. Καλογρίτσα, αλλά και τις σχέσεις του Ν. Παππά και του Χρ. Σπίρτζη με τον παρ’ ολίγον καναλάρχη και τις εργολαβίες του από το Δημόσιο.

Με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους για τις «παράπλευρες απώλειες» του διαγωνισμού στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε αιχμές για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ –«ούτε επί χούντας δεν έγιναν αυτά», σημείωσε– αλλά και για τον πρόεδρο του δικαστηρίου, υπενθυμίζοντας ότι «σκοπός του δικαστηρίου είναι να εφαρμόζει τον νόμο, όχι να ερμηνεύει την κοινή γνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή