Συμφωνία για τον Turkish Stream

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, που είχαν φθάσει στο ναδίρ μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, τρίτη κατά σειράν το τελευταίο δίμηνο.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της 23ης συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Ο σημαντικότερος καρπός της συνάντησης ήταν η υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, με τους Πούτιν και Ερντογάν να επιβλέπουν το τελετουργικό. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι υπήρξε πρόοδος αναφορικά με την κατασκευή, από τη Ρωσία, του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ακούγιου τους Μερσίνας.

Την αισθητά βελτιωμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις Μόσχας και Αγκυρας απηχούν και δύο άλλες ειδήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο Βλαντιμίρ Πούτιν: η συμφωνία για μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και η άρση της απαγόρευσης εισαγωγών τουρκικών εσπεριδοειδών, που είχε επιβάλει η Ρωσία.

Τη συνάντηση των δύο ηγετών απασχόλησε και το συριακό πρόβλημα. Παρά τις διαφορές μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας αναφορικά με την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, Πούτιν και Ερντογάν τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή τους, ότι ταυτίζονται στην ανάγκη να ανοίξουν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Χαλέπι και ότι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους σε στρατιωτικό επίπεδο για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν στη Συρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει να αρχίσει νέος γύρος συνομιλιών το προσεχές Σάββατο στη Γενεύη.

Στη χθεσινή του ομιλία, από το βήμα της διεθνούς συνόδου, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και για την ανάκτηση του ελέγχου από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ρωσία καταδίκασε το πραξικόπημα από την πρώτη στιγμή, προτού ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από την Αγκυρα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η κατακρήμνιση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, στη δική του ομιλία από το βήμα της διεθνούς συνόδου, επιχείρησε να δικαιολογήσει τον έντονο παρεμβατισμό της χώρας του στη Συρία και στο Ιράκ, επικαλούμενος το γεγονός ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, χρησιμοποιούν περιοχές αυτών των δύο χωρών που ελέγχουν για επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων.

Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, ο οποίος θα λάβει μέρος στο διεθνές συνέδριο και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του (και γαμπρό του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών από το 2010, οπότε οι διπλωματικές τους σχέσεις διεκόπησαν στον απόηχο της φονικής ισραηλινής επιδρομής στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή