Προσπάθεια παράκαμψης των hotspots

Προσπάθεια παράκαμψης των hotspots

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινούργιες διαδρομές για την προώθηση προσφύγων και μεταναστών αναζητούν οι διακινητές, όπως προκύπτει από τα διαφορετικά σημεία όπου τις τελευταίες ημέρες έφθασε μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για μια προσπάθεια να παρακαμφθούν τα επίσημα hotspots, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας (που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου 2016).

Στο λιμάνι της Μήλου παρέμεναν έως αργά χθες 114 πρόσφυγες, οι οποίοι τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν εντοπιστεί σε θαλαμηγό κοντά στο νησί και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις γηπέδου στη Μεθώνη φιλοξενούνται 131 άτομα που έφθασαν σε παραλία της Πύλου. Μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα πέρασαν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 214 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Εβρο. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στα συνήθη νησιά-προορισμούς του Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο στη Χίο έφθασαν 48 άτομα. Συνολικά, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 14.950 άτομα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα φθάνουν τις 60.441.

Στα νέα σημεία όπου σημειώθηκαν αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δεν υπάρχει η δυνατότητα πλήρους καταγραφής και ταυτοποίησης στο ευρωπαϊκό σύστημα (eurodac), όπως συμβαίνει στα hotspots. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, επιβάλλεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι άνθρωποι αυτοί υπάγονται στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό ή θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικούς όρους, οπότε και διαταράσσεται η, έτσι και αλλιώς, εύθραυστη ισορροπία στο προσφυγικό που ισχύει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας, σε ερώτηση της «Κ» αναφέρθηκε ότι όλα τα νησιά του Αιγαίου υπάγονται στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ωστόσο προσφυγικές ροές «εμφανίζονται» και στην ηπειρωτική χώρα.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Παιανία χωρητικότητας 100 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κέντρο έχουν μεταφερθεί 15 ανήλικοι. Στα camps σε όλη τη χώρα παραμένουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι –ελλείψει άλλων δομών φιλοξενίας– σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά. Στα νησιά βρίσκονται επίσης 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολλοί από τους οποίους εντός των hotspots, όπου τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά. Τα ξημερώματα της Κυριακής η αστυνομία της Μυτιλήνης συνέλαβε τρία άτομα, υπηκόους Αλγερίας, 19, 20 και 24 ετών, για βιασμό και κλοπή 25χρονου υπηκόου Μαρόκου στη Μόρια. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας από το Πακιστάν είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού στο hotspot στη Μόρια από τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του.

Στο Ελληνικό, όπου παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση απομάκρυνση στις αρχές ακόμη του καλοκαιριού, ένας 18χρονος Αφγανός τραυματίστηκε πέφτοντας από ταράτσα στον χώρο του χόκεϊ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα 7χρονο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν έπεσε από μεγάλο ύψος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή