Κλείνουν όλες οι δίοδοι διαφυγής των Σύρων

Κλείνουν όλες οι δίοδοι διαφυγής των Σύρων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ελάχιστες λύσεις απομένουν πια για όσους Σύρους επιθυμούν να ξεφύγουν από τη βία στη χώρα τους, με τις γειτονικές χώρες να έχουν αποκλείσει τις περισσότερες οδούς διαφυγής, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στο εσωτερικό της Συρίας, όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν τώρα ότι η Αγκυρα θα κατασκευάσει εντός των ερχόμενων πέντε μηνών γιγάντιο τείχος κατά μήκος των 900 χλμ. κοινών συνόρων που διαθέτει με τη Συρία, με στόχο τη διακοπή των παράνομων εισόδων.

Τείχος μήκους 200 χλμ. έχει ήδη ολοκληρωθεί, ύστερα από έργα δύο ετών. Παρά τις επικρίσεις που απηύθυνε στις χώρες της Ε.Ε. για την ολιγωρία τους στη μετεγκατάσταση προσφύγων, η Τουρκία επιλέγει τώρα την οικοδόμηση τειχών. Από τα 19 επίσημα συνοριακά περάσματα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μόλις δύο παραμένουν ανοικτά για Σύρους πρόσφυγες, ενώ, μετά τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και οι δίοδοι αυτές έχουν ουσιαστικά κλείσει για την πλειονότητα των προσφύγων. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι μόλις 200 πρόσφυγες την ημέρα εξασφαλίζουν άδεια διέλευσης των συνόρων από τις τουρκικές αρχές, με την πλειοψηφία των αδειών αυτών να δίνεται σε βαριά τραυματισμένους. Ολοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να πληρώσουν τους διακινητές.

Την άνοιξη, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατέγραψε τον θάνατο πέντε Σύρων προσφύγων από πυρά Τούρκων συνοριοφυλάκων, την ώρα που διέρχονταν παράνομα τα σύνορα. Την Τετάρτη, 15χρονος Σύρος έβρισκε τον θάνατο, όταν Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή