Σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δακρυγόνα, κανόνια νερού και σφαίρες από καουτσούκ η τουρκική αστυνομία αντιμετώπισε τους ειρηνικούς διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να τιμήσουν χθες τα θύματα της εκατόμβης που προκάλεσε, πριν από ένα χρόνο, τρομοκρατική επίθεση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αγκυρας. Στις 10 Οκτωβρίου του 2015 βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, ανατινάχθηκαν στο σημείο όπου Κούρδοι ακτιβιστές και Τούρκοι αριστεροί είχαν συγκεντρωθεί για να οργανώσουν πορεία ειρήνης. Εκατόν τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαφόρων οργανώσεων και επιχείρησαν να συγκεντρωθούν χθες στον τόπο της περυσινής τραγωδίας, για να τιμήσουν τους νεκρούς συναγωνιστές τους. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν και οι δύο ηγέτες του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ωστόσο, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την πρόσβαση σε όλους τους ακτιβιστές που δεν είχαν συγγενική σχέση με τα θύματα της περυσινής επίθεσης. Οργισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «το κράτος δολοφονεί» και απάντησαν με πετροπόλεμο στα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας.

Εντύπωση προκαλεί και ο εντυπωσιακά βραδύς ρυθμός των δικαστικών ερευνών για την πολύνεκρη επίθεση. Ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για συμμετοχή στο ισλαμικό δίκτυο Γκιουλέν, που έχει ενοχοποιηθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι έρευνες για την περυσινή επίθεση βρίσκονται στο σκοτάδι. Ρεπορτάζ ανέφεραν, τον περασμένο Ιούνιο, ότι οι εισαγγελείς είχαν εκδώσει εντάλματα για 36 υπόπτους, 10 εκ των οποίων υποτίθεται ότι βρίσκονταν στη φυλακή. Εκτοτε όμως δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση επί του θέματος και ουδεμία δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν προσωρινά την πρόσβαση σε υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων (κειμένων, φωτογραφικών και βίντεο) στο Διαδίκτυο, όπως η Google Drive και η One Drive της Microsoft. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η κίνηση αυτή εξυπηρετούσε την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργού Ενέργειας (και γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Πρόκειται για περίπου 58.000 μηνύματα που καλύπτουν τα τελευταία 16 χρόνια και διέρρευσαν από την ομάδα πειρατών του Διαδικτύου Redhack. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ιστοσελίδων, ορισμένα εκ των μηνυμάτων φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί τα αξιώματα που κατά καιρούς κατείχε για να επηρεάζει τον Τύπο και να λογοκρίνει μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή