Ενεργειακά-ασφάλεια στην τριμερή Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου

Ενεργειακά-ασφάλεια στην τριμερή Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την τρίτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία συγκαλείται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα υπό τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η συνάντηση, στην οποία η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος όλων των μερών η μεταξύ τους συνεργασία να παγιωθεί, προκειμένου από κοινού να προωθηθούν επωφελείς ενέργειες σε μία σειρά από τομείς. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία να εξελιχθεί η περιφερειακή συνεργασία, όπως και άλλες αντίστοιχες που σταθερά προωθεί η Αθήνα, καθώς λειτουργούν ως στοιχεία σταθερότητας σε μια ευρέως αποσταθεροποιημένη περιοχή, που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας υπουργών, η σύνθεση της οποίας, εν πολλοίς, προσδιορίζει και την ατζέντα της συνόδου. Στην ελληνική αντιπροσωπεία, ειδικότερα, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Τα ενεργειακά και η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία έλαβε νέες διαστάσεις μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, βρίσκονται στο επίκεντρο ευρύτερου ενδιαφέροντος, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων μερών. Και οι δυνατότητες κοινών ενεργειακών οδών μεταφοράς διερευνώνται σε ευρύτερο πλαίσιο, τόσο για τη γεωπολιτική διάστασή τους όσο και με όρους μείωσης του κόστους τελικού προϊόντος. Το θέμα αυτό, άλλωστε, βρίσκεται πολύ ψηλά και στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η περιφερειακή ασφάλεια, με έμφαση στην κατάσταση της Λιβύης και στη Συρία και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι επίσης κεντρικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής τριμερούς, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της σημαντικότητας της Αιγύπτου ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας, ανάπτυξης υποδομών, διαχείρισης υδάτων, προστασίας περιβάλλοντος και τουριστικής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή