Αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν των 67 ετών συζήτησαν Τσίπρας – δικαστικοί

Αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν των 67 ετών συζήτησαν Τσίπρας – δικαστικοί

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση του ορίου ηλίκιας για τους ανώτατους δικαστικούς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, που ορίζει ότι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67, συζήτησαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς, τέθηκε, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, και όπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου «η θέση του ήταν πολύ θετική».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και αν πράγματι, καταστεί εφικτό να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση, με νόμο, θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια.

Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο, στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί παράγοντες της ηγεσίας της δικαιοσύνης και ειδικότερα και ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Οπως ενημέρωσε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εφέτες και προέδρους εφετών  οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στα γραφεία της Ολομέλειάς τους την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, το θέμα ετέθη στον κ. Τσίπρα από τους ίδιους τους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, που ενημερώθηκαν και για μισθολογικά θέματα, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων και επικρίσεων.

Η κυρία Θάνου, όπως είπε, ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών» ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε στους εφέτες και στους προέδρους εφετών η κυρία Θάνου, επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στα καθ΄ ημάς, το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67% της ηλικίας τους.

Προς τούτο, όπως επεσήμανε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τόνισαν στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση – να αυξηθεί το όριο και να μείνει και η ίδια στη θέση της για τρία ακόμα χρόνια- καθώς, όπως εξήγησαν στον κ. Τσίπρα, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το Σύνταγμα…

Το ενδεχόμενο, όπως εξηγήθηκε από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και περίπου 60 με 70 δικαστικών στο εφετείο, να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, εχει προκαλέσει ήδη σάλο μέσα στη δικαιοσύνη, καθώς εκλαμβάνεται ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να μείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή