Μέγαρο Μουσικής, χωρίς χρήματα, πρόγραμμα και όραμα

Μέγαρο Μουσικής, χωρίς χρήματα, πρόγραμμα και όραμα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει για τα καλά η νέα, υπό κρατική κηδεμονία, εποχή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Οπως αναφέρεται στη μακροσκελή ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΜΜΑ με παραλήπτες τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4366 με τον οποίο το Μέγαρο, η ακίνητη περιουσία και οι δανειακές υποχρεώσεις του πέρασαν στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου, «δεν έχει υπογραφεί η τριετής προγραμματική σύμβαση με την οποία θα ορίζεται το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης». Σε επικοινωνία της «Κ» με τον πρόεδρο του ΟΜΜΑ, ο κ. Νίκος Θεοχαράκης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός αλλά και τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα υπάρξει λύση. «Ολη αυτή η αταξία που υπήρχε επί σειρά ετών είχε ως αποτέλεσμα να μείνει το Μέγαρο με μια μικρή ονομαστική επιχορήγηση ανακόλουθη του επιπέδου λειτουργίας του και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας που τσακίζει κόκαλα», τόνισε ο κ. Θεοχαράκης και συμπλήρωσε ότι η λύση του ακανθώδους ζητήματος ανάγεται σε ανώτερο επίπεδο. Οι πόροι που έχει το Μέγαρο στη διάθεσή του ανέρχονται τώρα σε 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που όπως λένε πηγές του οργανισμού δεν επαρκεί για τις ανελαστικές δαπάνες του, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα του Μεγάρου.

Ο κ. Θεοχαράκης εκτιμά ότι το Μέγαρο θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για τη συμπληρωματική κάλυψη των εξόδων του, όπως τη διοργάνωση συνεδρίων και ιδιωτικές χορηγίες. «Σκοπός μας είναι να βγάζουμε και εμείς τα χρήματά μας ώστε στο μέλλον να έχουμε ένα Μέγαρο που θα βασίζεται όλο και λιγότερο στο κράτος», τονίζει. Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάταξη των μισθών τους στο ενιαίο μισθολόγιο και λαμβάνουν έναντι (ύψους 80% των αμοιβών τους) και ότι τους οφείλονται υπερωρίες ενός έτους.

Η χθεσινή επιστολή των εργαζομένων συνέπεσε με την αναβολή της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, λόγω κωλύματος του κ. Μπαλτά, προξενώντας επιπρόσθετη ανησυχία. Πάντως ο προγραμματισμός έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. του ΟΜΜΑ και αναμένεται η έγκρισή του, ενώ όπως τόνισε στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μίλτος Λογιάδης, «δεν επιβαρύνει τον οικονομικό προγραμματισμό του Μεγάρου». Μέχρι τώρα, ωστόσο, την παλαιά αίγλη του διασώζουν οι χορηγίες του ανώνυμου δωρητή που καλύπτει τη μετάκληση σπουδαίων ορχηστρών, όπως της Φιλαρμονικής του Βερολίνου που θα έρθει για μία συναυλία στις 16/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή