To αποτύπωμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος

To αποτύπωμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 77%, τα μετά τον πόλεμο ανώτερα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας είχαν υπάρξει εγγεγραμμένα μέλη του ναζιστικού κόμματος (Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα – NSDAP). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα η οποία παρουσιάστηκε χθες.

Μάλιστα, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο μετά το 1949 καθώς ο αριθμός αυτών των στελεχών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.

Η επιτροπή που πραγματοποίησε την έρευνα είχε διοριστεί ήδη από το 2005 από τον Γιόσκα Φίσερ, αλλά οι εργασίες της ξεκίνησαν μόλις το 2012.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, παρόμοια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε και σε άλλα υπουργεία αλλά και στην αστυνομία, όπως εξάλλου και στα δικαστήρια της ομοσπονδιακής Γερμανίας. Πουθενά, όμως, το ποσοστό των μελών του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος δεν ήταν τόσο υψηλό όσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Το 1957 το ποσοστό των εγγεγραμμένων μελών του ναζιστικού κόμματος έφτασε στα ανώτερα επίπεδα», ανέφερε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της επιτροπής ιστορικών που εκπόνησε την έρευνα, ο νομικός Κριστόφ Σάφερινγκ. Πρόκειται για ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό αφού πρόκειται για το υπουργείο που ασχολήθηκε με την απονομή της δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών σε εκείνους που ενέχονταν στα ναζιστικά εγκλήματα. Μάλιστα, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τόνισε ότι «οι άνθρωποι εκείνοι συγκάλυψαν τα παλαιά αδικήματα και δημιούργησαν νέα».

Ο επικεφαλής της επιτροπής, πάντως, μιλώντας στη Sueddeutsche Zeitung επισήμανε ότι «παραδεχόμαστε την ευθύνη και βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Το κράτος δικαίου θα πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα εναντίον των εξτρεμιστικών πράξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή