Η Samsung σταματάει την παραγωγή του Galaxy Note 7 για λόγους ασφαλείας

Η Samsung σταματάει την παραγωγή του Galaxy Note 7 για λόγους ασφαλείας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακοπή παραγωγής και πώλησης του κινητού τηλεφώνου Galaxy Note7 εξαιτίας σοβαρού προβλήματος με την μπαταρία του που οδηγούσε σε ανάφλεξη της συσκευής ανακοίνωσε η Samsung λιγότερο από δύο μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία του προϊόντος. Το πρόβλημα με τη ναυαρχίδα των έξυπνων κινητών της Samsung αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ύψους 17 δισ. δολαρίων και, ακόμη σημαντικότερο, να πλήξει τη φήμη και τις μελλοντικές πωλήσεις της Samsung.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Samsung είχε ανακοινώσει την ανάκληση 2,5 εκατομμυρίων συσκευών Galaxy Note7 διότι είχαν ήδη αναφερθεί περιπτώσεις όπου η συσκευή αναφλεγόταν θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του χρήστη της. Τελικά χθες η Samsung ανακοίνωσε τη διακοπή παραγωγής του Galaxy Note7 διότι αναφλέγεται και η νέα μπαταρία με την οποία αντικαθιστούσε την προβληματική πρώτη μπαταρία. Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία έχει ζητήσει από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν την πώληση των συγκεκριμένων συσκευών όπως και την αντικατάσταση τους με νέες που υποτίθεται ότι ήταν ασφαλείς. Φαίνεται πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αναφορά ότι προ ημερών είχε εκκενωθεί επιβατηγό αεροσκάφος αμερικανικής εταιρείας επειδή ένα Galaxy Note7 που είχε πρόσφατα αντικατασταθεί έβγαζε καπνό. Παράλληλα κανονιστικές αρχές και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς τη Samsung. Εκπρόσωπος Τύπου της Samsung δεν απάντησε αμέσως στις ερωτήσεις της «Κ» σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι Ελληνες καταναλωτές που έχουν αγοράσει Galaxy Note7. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται πως οι κάτοχοι Note7 θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση της συσκευής τους και να επικοινωνήσουν με την εταιρεία στα τηλέφωνα 801117267864 και 2106897691.

Η μετοχή της Samsung έκλεισε στο χρηματιστήριο της Σεούλ με πτώση 8,04% γεγονός που σημαίνει πως η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μειώθηκε κατά 18,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές η απώλεια εσόδων από τη διακοπή παραγωγής και πώλησης του Galaxy Note7 ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια. Ωστόσο αυτό δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Samsung, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων. Το γεγονός ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία έδωσε στην κυκλοφορία το Galaxy Note7 χωρίς να έχει εντοπίσει τόσο σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα αλλά και ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις συσκευές αντικατάστασης δείχνει πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα στο τμήμα ελέγχου ποιότητας της εταιρείας. Ολη η υπόθεση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Samsung και συνεπώς να πλήξει τις μελλοντικές πωλήσεις προκαλώντας ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα. “Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ανάκληση προϊόντος να εξελίσσεται τόσο άσχημα”, λέει στο Reuters ο οικονομικός αναλυτής Ρίτσαρντ Γουίνσδορ. “Οσον αφορά στη ζημιά που θα προκαλέσει στο όνομα της Samsung, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά”, συμπλήρωσε.

Το νέο Galaxy Note7 που είχε κυκλοφορήσει μόλις τον Αύγουστο αποτελούσε τη “ναυαρχίδα” των κινητών τηλεφώνων της Samsung και ήταν ο βασικός ανταγωνιστής του νέου iPhone7. Πλέον η εταιρεία θα αναγκαστεί να βασιστεί σε υπάρχοντα μοντέλα όπως το Galaxy S7 Edge το οποίο έχει ελαφρώς μικρότερη οθόνη αλλά και είναι ελαφρώς φθηνότερο. Είναι ενδεικτικό πως χθες η μετοχή της Apple αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2015 ενώ έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 10% από την ημέρα που εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα με το Note7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή