Η Χίλαρι είναι ο διάβολος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο γκρίζα τηλεοπτική αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν η δεύτερη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον. Κυριάρχησαν οι προσωπικές επιθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε την τιμητική του. Εφθασε στο σημείο να διαγνώσει «μίσος στην ψυχή» της αντιπάλου του και να τη χαρακτηρίσει «διάβολο».

Το κλίμα ήταν βαρύ από την αρχή. Κατά την είσοδό τους δεν αντάλλαξαν χειραψία. Λίγα λεπτά αργότερα ο Τραμπ δήλωσε ότι, αν κερδίσει, θα κινήσει ποινική διαδικασία κατά της Κλίντον για το σβήσιμο χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών. Ανέφερε ότι αν ήταν αυτός υπεύθυνος των διωκτικών αρχών, η Κλίντον θα ήταν στη φυλακή. Ηταν μια πρωτόγνωρη δημοσιοποίηση πρόθεσης για τέτοιου είδους κατάχρηση εξουσιών από υποψήφιο πρόεδρο. Οι ακρότητες συσπειρώνουν τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, αλλά αυτοί δεν αρκούν. Με την έως τώρα συμπεριφορά του στην προεκλογική περίοδο, ο εκκεντρικός μεγιστάνας έχει απομακρύνει την κρίσιμη μάζα των μετριοπαθών αναποφάσιστων, τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Επιπλέον, οι αποκαλύψεις για τα όσα έχει πει κατά το παρελθόν για τις γυναίκες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σε αρκετούς πολύ συντηρητικούς ανθρώπους. Ατόπημα ήταν και η απόφασή του να οργανώσει μίνι συνέντευξη Τύπου πριν από την τηλεμαχία, με γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για ανάρμοστη συμπεριφορά στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά την ουσία, στη διάρκεια της τηλεμαχίας προέκυψε και ένα νέο ζήτημα, η σύγκρουση του Τραμπ με τον δικό του υποψήφιο αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, για τη Συρία. Ο Πενς είχε μιλήσει για αμερικανικές επιθέσεις κατά του προέδρου Ασαντ. Ο Τραμπ απέρριψε τις θέσεις του υποψήφιου αντιπροέδρου του, δηλώνοντας πως, αντίθετα, θα συνεργασθεί με τη Ρωσία. Το ζήτημα δεν είναι το ποιος από τους δυο έχει την πιο σωστή προσέγγιση, αλλά ότι έναν μήνα πριν από τις εκλογές υπάρχουν δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πενς είχε εκφράσει, «ως σύζυγος και πατέρας», τον αποτροπιασμό του και για τις αναφορές του Τραμπ στις γυναίκες.

Με μια εύστοχη επισήμανσή της η Κλίντον περιέγραψε το υφιστάμενο σκηνικό. Ανέφερε ότι σε αντίθεση με τις περιπτώσεις Ρεπουμπλικανών υποψηφίων προέδρων κατά το παρελθόν, με των οποίων τις πολιτικές θέσεις διαφωνούσε αλλά δεν αμφισβητούσε τη δυνατότητά τους να ηγηθούν της χώρας, με τον Τραμπ υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα που αφορά τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών, των μειονοτήτων, των μουσουλμάνων, ακόμη και των ανθρώπων με αναπηρία. Και, υποστήριξε, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτή είναι η αίσθηση και των περισσότερων αναποφάσιστων που κρίνουν τις εκλογές. Μπορεί να ψήφιζαν έναν άλλο Ρεπουμπλικανό, αλλά όχι τον Τραμπ. Αυτή τη στιγμή η ζυγαριά κλίνει προς τη Χίλαρι. Αλλά απομένει ένας μήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή