Αναβολή επίσκεψης Πούτιν στο Παρίσι λόγω Συριακού

Αναβολή επίσκεψης Πούτιν στο Παρίσι λόγω Συριακού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – Δύσης ύστερα από την κατάρρευση του αμερικανορωσικού σχεδίου για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την κλιμάκωση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι αντανακλά η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Παρίσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί στις 19 Οκτωβρίου τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα εγκαινίαζε τον νέο καθεδρικό ναό της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι από τον Πύργο του Αϊφελ, καθώς και μια ρωσική έκθεση τέχνης.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες την αναβολή της επίσκεψης, μία ημέρα μετά την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου του κυβερνητικού στρατού στη Συρία και κατηγόρησε τη Ρωσία για την υποστήριξή της στον πρόεδρο Ασαντ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δεν έκανε, στις σχετικές δηλώσεις του, αναφορά στο Συριακό, αρκούμενος να πει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από τον πρόεδρο της Γαλλίας».

Αντιθέτως, ο Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η αιτία της αναβολής εντοπίζεται στις αγεφύρωτες διαφορές των δύο κρατών για το Συριακό. «Γνωστοποίησα στον κ. Πούτιν ότι, αν ερχόταν στο Παρίσι, δεν θα τον συνόδευα σε επίσημες εκδηλώσεις, αλλά και ότι ήμουν έτοιμος να συνεχίσω μαζί του τον διάλογο για τη Συρία. Εκείνος αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Προσέθεσε δε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία πρέπει να είναι «σταθερός και ειλικρινής», διαφορετικά θα ισοδυναμούσε με «φάρσα».

Η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την πίεση στη Μόσχα για κατάπαυση των βομβαρδισμών στο ελεγχόμενο από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου ύστερα από την άσκηση βέτο, από την πλευρά της Ρωσίας, σε σχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει επ’ αυτού η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τις δυνατότητες να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Συρία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και ότι μελετά το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Βολές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά της στη Συρία κινδυνεύει να την εμφανίσει ως «κράτος-παρία». Ωστόσο, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις δεν φάνηκε να ευνοεί την επιβολή νέων κυρώσεων, τονίζοντας ότι «η καλύτερη ελπίδα μας είναι να πείσουμε τους Ρώσους να κάνουν αυτό που πρέπει» στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί της συριακής και της ρωσικής αεροπορίας αναζωπυρώθηκαν χθες, ύστερα από ανάπαυλα μιας εβδομάδας, στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ιράν, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζαβάντ Ζαρίφ, τάχθηκαν, στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, υπέρ της ανάγκης να υπάρξει μια νέα διεθνής διπλωματική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρά μόνο πολιτική λύση στο συριακό δράμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή