Ο Ρέντσι δελεάζει με νέο εκλογικό νόμο

Ο Ρέντσι δελεάζει με νέο εκλογικό νόμο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ολες τις αλλαγές του εκλογικού νόμου που επιθυμούσαν προσέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους διαφωνούντες του Δημοκρατικού Κόμματος, με την προϋπόθεση ότι θα στηρίξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη θεσμική αναθεώρηση. Το ενδεχόμενο ήττας στο δημοψήφισμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει σταματήσει εδώ και καιρό να υποστηρίζει ότι σε περίπτωση ήττας θα παραιτηθεί.

Ο Ρέντσι ευελπιστεί να λάβει την ψήφο των Ιταλών για την κατάργηση των «δύο ισότιμων κοινοβουλευτικών σωμάτων» και τη θεσμοθέτηση της πρωτοκαθεδρίας της βουλής απέναντι στη γερουσία. Ομως, το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε διαγωνισμό δημοτικότητας του ιδίου. Χθες, ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο προέτρεψε τους υποστηρικτές του «να ψηφίσουν κατά συνείδηση», διευκινίζοντας ότι ο ίδιος σκοπεύει να ψηφίσει «όχι». Μεταξύ των διαφωνούντων στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, οι αντιρρήσεις παραμένουν. «Αν κερδίσεις (το δημοψήφισμα), θα σου μείνει ένας σωρός ερειπίων», είπε ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Τζάνι Κούπερλο, προειδοποιώντας ότι δεν θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις. Είναι προφανές ότι ο ελιγμός του Ρέντσι να προσφέρει τροποποιήσεις μόνο στον εκλογικό νόμο (italicum) και μόνο αφότου εγκριθεί το δημοψήφισμα, δεν ενθουσίασε την εσωκομματική αντιπολίτευση. REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή