Υφεση 0,5% φέτος, ανάπτυξη έως 2% το ’17 εκτιμά το ΙΟΒΕ

Υφεση 0,5% φέτος, ανάπτυξη έως 2% το ’17 εκτιμά το ΙΟΒΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιότερη ύφεση για φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις και ανάκαμψη της οικονομίας το 2017, αλλά με ρυθμό βραδύτερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των πιστωτών προβλέπει το ΙΟΒΕ. Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε χθες, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης το 2017 στα επίπεδα του 1,5 έως 2,0% έναντι των προβλέψεων κυβέρνησης και πιστωτών για ανάπτυξη 2,7%. Η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα προκύψει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς υποχώρησης της ανεργίας, την αναθέρμανση των επενδύσεων, αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για φέτος προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης από τη μείωση της ανεργίας στο δεύτερο εξάμηνο και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Η ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2017, στο 22,5% από περίπου 24% φέτος. Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, αναγνώρισε ότι έχουν γίνει θετικά πράγματα, σημείωσε ωστόσο ότι «το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα της οικονομίας», ενώ αναφερόμενους στους πιστωτές σημείωσε ότι «η υπερβολική επιμονή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα και η σχετικά μικρότερη εκ των πραγμάτων σημασία στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών και της δημόσιας διοίκησης, δεν ευνοεί μακροπρόθεσμα την οικονομία».

Στην υποχώρηση της Ελλάδας κατά τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα, επικέντρωσε το σχόλιό του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος. «Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό επίπεδο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα μας, την έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο χώρας, τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιρειών, στη χαμηλή οικονομική ελευθερία που δημιουργούν ένα μη φιλικό περιβάλλον, καθώς και στη συνακόλουθη απροθυμία των ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή