Ανω των 15.000 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου

Ανω των 15.000 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα περιστατικά σκληρής βίας μεταξύ τους καθημερινά. Οι ροές συνεχίζονται και μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα νησιά 143 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων παραμένουν σε 15.067 άτομα. Πάντως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες στους τοπικούς φορείς της Σάμου ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η αποσυμφόρηση του hotspot, όπου παραμένουν 1.990 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες δομές έχουν χωρητικότητα μόλις 850 ατόμων. Αρχικά θα μετακινηθούν μικρές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα έως τον Νοέμβριο η υπηρεσία ασύλου του νησιού θα αριθμεί 28 άτομα – σ.σ. σήμερα εργάζονται μόλις 7. Στη σύσκεψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς και τις τοπικές αρχές του νησιού υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ανακοινώθηκε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Σάμο, προκειμένου να μεταφερθούν όσοι εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές.

Στο μεταξύ, σε ένα χρόνο αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα σε δομές, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χθες, ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν να φτάνουν στη χώρα ασυνόδευτα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, (ΔΟΜ) στη χώρα παρέμεναν μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου 2.400 ασυνόδευτα ανήλικα, από τα οποία τα 1.567 βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας. Σε ποσοστό 91% πρόκειται για αγόρια και μόνο το 16% αυτών είναι κάτω των 14 ετών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παιανία από τους «Γιατρούς του Κόσμου» με τη συνεργασία του ΔΟΜ αλλά και του Δήμου Παιανίας, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν 100 ανήλικοι, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Φτιάχνονται θέσεις για 100 παιδιά, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες που παραμένουν στα camp και τα hotspots». Πάντως, όπως τόνισε, τα 25 παιδιά που βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα, έως το τέλος της εβδομάδας σχεδιάζεται να έχουν μεταφερθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι έχουν προταθεί από τη χώρα μας καινούργια εργαλεία όπως τα safe zone, δηλαδή ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα ανήλικα εντός των καταυλισμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερο το θέμα των ανηλίκων. Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να δούμε «πώς θα προφυλαχθούν αυτά τα παιδιά και γι’ αυτό επιλέγουμε ως ενδιάμεσες καταστάσεις κάποιες δομές που είναι λίγο καλύτερες από τη σημερινή κατάσταση. Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δομές 20-30 ατόμων, όπως συνηθίζεται για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δεν θα τα καταφέρουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή