Υποδοχή προσφύγων σε 19 σχολεία

Υποδοχή προσφύγων σε 19 σχολεία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 19 σχολεία σε όλη τη χώρα είναι τα πρώτα που θα φιλοξενήσουν τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων – ΔΥΕΠ, όπως ονομάζονται επισήμως), με τη διαδικασία από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας να «υπακούει» στους ρυθμούς των εμβολιασμών των παιδιών, αλλά και της καταγραφής όσων θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της τάξης υποδοχής. Χθες συνεχίστηκαν στον Προφήτη του Δήμου Βόλβης στην Κεντρική Μακεδονία οι αντιδράσεις γονέων μαθητών δημοτικού, περιστατικό από τα λιγοστά που καταγράφηκαν την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος.

Ειδικότερα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του υπ. Παιδείας, τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας του Ελαιώνα θα φιλοξενηθούν σε έξι σχολεία της Αθήνας, από δύο σχολεία θα φιλοξενήσουν τα παιδιά των κέντρων σε Δερβένι και Κόνιτσα και από τρία σχολεία τα παιδιά των κέντρων σε Λαγκαδίκια, Λαύριο και Ριτσώνα. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής, θα εκδοθούν και οι υπόλοιπες αποφάσεις που θα ορίζουν τις σχολικές μονάδες όπου θα δημιουργηθούν ΔΥΕΠ. Συνολικά 22.000 προσφυγόπουλα θα ενταχθούν σε 800 δομές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Παντή, η ένταξη των παιδιών στις ΔΥΕΠ εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού τους (εάν χρειάζονται), αλλά και από τη συγκατάθεση των γονιών. Για τη συμμετοχή των παιδιών στη ΔΥΕΠ απαιτείται έγκριση των γονιών και για την καλύτερη ενημέρωσή τους έχει διανεμηθεί κείμενο σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί και ούρντου).

Χθες, επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τη μεταφορά των παιδιών παρέχοντάς τους και σχολικές τσάντες με χαρτικά, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σταδιακά. Την πρώτη ημέρα αναχώρησαν 12 λεωφορεία από τα κέντρα φιλοξενίας σε Λαύριο, Ελαιώνα, Δερβένι και Λαγκαδίκια προς τις σχολικές τάξεις. Ο ΔΟΜ προσέθεσε ότι μοιράστηκαν 580 σχολικές τσάντες στα προσφυγόπουλα, αριθμός που διαφέρει από τα 1.000 παιδιά που το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετακινήθηκαν. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο επικεφαλής του ΔΟΜ Δανιήλ Εσδράς, οι 580 τσάντες δόθηκαν σε παιδιά δημοτικού και όχι στα περίπου αλλά 500 του γυμνασίου.

Ωστόσο, παρότι χθες 46 προσφυγόπουλα πήγαν στη ΔΥΕΠ που λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Βόλβης, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών –117 από τους 130– δεν πήγαν το πρωί στο μάθημα, καθώς γονείς αντιδρούν στη φιλοξενία προσφυγόπουλων στο ίδιο κτίριο. Το θέμα προκάλεσε ρήγμα στο Δ.Σ. του συλλόγου γονέων, καθώς τέσσερα από τα επτά μέλη του παραιτήθηκαν. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης των γονέων, ενώ ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Τσιομπάνης εκτιμά ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν σήμερα στις τάξεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή