Θετικός ο απολογισμός της προ ημερησίας για Ν.Δ.

Θετικός ο απολογισμός της προ ημερησίας για Ν.Δ.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται εν μέρει η αποτίμηση της Πειραιώς για την προ ημερησίας συζήτηση της Δευτέρας. Κι αυτό διότι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις κραυγές για τα ζητήματα διαφάνειας προκειμένου να ξεφύγει από «τη δεινή πολιτική θέση στην οποία τον έχει οδηγήσει η αποτυχία της πολιτικής του και τα ψέματα στα οποία τη στήριξε». Δεν απάντησε, όμως, στα κρίσιμα ερωτήματα που του τέθηκαν και αφορούν τις αποτυχίες στην οικονομία και όχι μόνο.

Για την Πειραιώς, που θεωρεί ότι νικητής της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο στόχος επετεύχθη. Τουλάχιστον, όσο θα μπορούσε, όπως διευκρίνιζε συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., σε μια συζήτηση που «κατέληξε να μοιάζει με κλωτσοπατινάδα». Κι αυτό διότι από τη μια αποκαλύφθηκαν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και παρουσίασε δέσμη 12 προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, εμφανίστηκε «πρωθυπουργικός».

Στην Πειραιώς στέκονταν σε μια αποστροφή του λόγου του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε «ανεβήκατε πετώντας λάσπη και πέφτετε κατρακυλώντας στη λάσπη». Οπως έλεγε, εξάλλου, υψηλόβαθμη πηγή της Ν.Δ., «ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πράγματα χιλιοειπωμένα, δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο». Στην Πειραιώς μάλιστα υπογράμμιζαν ότι ο πρωθυπουργός σκοπίμως δεν απευθύνθηκε στο ευρύτερο ακροατήριο, αλλά στο στενό κομματικό ακροατήριο, προκειμένου να συσπειρώσει ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, έλεγε πηγή της Πειραιώς, «έκανε μασάζ στις τάσεις του κόμματός του για να δείξει ότι μπορεί να επιτίθεται. Δεν μίλησε σαν πρωθυπουργός».

Πηγές της Ν.Δ. επισήμαιναν ότι ο κ. Μητσοτάκης έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό τόσο σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής όσο και ως προς την άρνησή του να φέρει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα «πόθεν έσχες» των τεσσάρων υπερθεματιστών.

«Νόμιζε ότι θα στριμώξει τη Ν.Δ. με τις χιλιοειπωμένες λασπολογικές αναφορές του και τελικά βρέθηκε να απολογείται ο ίδιος», έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε ακόμη για τη «σκανδαλώδη» υπόθεση Καλογρίτσα, ούτε για τους χειρισμούς υπουργών στην Attica Bank, ούτε για τον ανώνυμο μέτοχο της «Αυγής» που αρνείται να κατονομάσει, ούτε για τις προνομιακές σχέσεις με τον κ. Κουρή, ούτε για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Πειραιώς υπεραμύνονταν των υψηλών τόνων που υιοθέτησε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη δευτερολογία του, καθώς, όπως έλεγαν, όφειλε να απαντήσει επί προσωπικού. Πάντως, απαρατήρητη δεν πέρασε από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. και η τοποθέτηση του κ. Λεβέντη. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και ότι «παίζει στρατηγικό ρόλο στα σχέδιά του». Τούτων δοθέντων, δεν θεωρούν τυχαίο ότι αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και στην αποστασία, για να παραλληλίσει την υπόθεση με τη μεταγραφή του Γιάννη Καλλιάνου στη Ν.Δ.

Στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναχώρησε χθες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει προγραμματίσει τρεις ομιλίες. Την Πέμπτη θα μιλήσει στο Kennedy School of Government του Χάρβαρντ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εδρα Ελληνικών Σπουδών του Ταφτς και αφορά την Ελλάδα. Και οι δύο ομιλίες, έλεγαν πηγές της Ν.Δ., θα εστιάζουν στο θετικό αφήγημα που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μεταβεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή