«Η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί αρετή και τόλμη»

«Η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί αρετή και τόλμη»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικού θεωρητικού αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος ήταν η προχθεσινή εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο ινστιτούτο Goethe, και ειδικότερα το πρώτο πάνελ, με θέμα «Αναθεώρηση και δικαστική εξουσία». Ιδιαίτερα θερμό ήταν το χειροκρότημα που επιφύλαξε το ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προ ημερών παραιτήθηκε με πάταγο από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών, διαμαρτυρόμενη για τους χειρισμούς του οργάνου στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην παρέμβασή της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι είναι «θεμελιώδης αρχή» του κράτους δικαίου η απονομή Δικαιοσύνης από αμερόληπτους δικαστές, που είναι οι «εγγυητές των ελευθεριών των πολιτών». Ο δικαστής, συνέχισε με νόημα, πρέπει να εφαρμόζει τον νόμο «χωρίς φόβο» για το ενδεχόμενο να ενοχληθούν οι άλλες εξουσίες, τα ΜΜΕ ή η κοινή γνώμη. «Το ήθος και το σθένος» των δικαστών είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τόνισε, η απονομή της οποίας απαιτεί «αρετή και τόλμη».

Οι ενδείξεις πληθαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι οι χειρισμοί του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον χώρο. Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται και η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη που διοργανώνει αύριο το Ποτάμι στο ΕΒΕΑ – μεταξύ των ομιλητών είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μιλώντας στο πάνελ της Δευτέρας για το ακανθώδες ζήτημα της επιλογής των ανώτατων δικαστικών, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος είπε ότι η επικαιρότητα έδειξε ότι το υφιστάμενο σύστημα «χωλαίνει», τόσο όσον αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και τον Αρειο Πάγο. Αντ’ αυτού, πρότεινε η τελική απόφαση για τους ανώτατους δικαστές να μεταβιβαστεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από μία ολιγομελή λίστα με τις επιλογές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Στη δική του παρέμβαση, το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρύτανης Μιχάλης Σταθόπουλος πρότεινε τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου και των αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια, αλλά και το άνοιγμα του δικαστικού επαγγέλματος. «Σήμερα έχουμε ένα κλειστό Σώμα, με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» τόνισε, εισηγούμενος οι δικαστικοί λειτουργοί να προέρχονται –εκτός από τη Σχολή Δικαστών– και από τις τάξεις έμπειρων νομικών (και όχι μόνο). Ο κ. Αλιβιζάτος μίλησε συγκεκριμένα για την ανάγκη να υπηρετήσουν οικονομολόγοι ως δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ανέδειξε την πληθώρα καταδικών της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πλημμελή απονομή Δικαιοσύνης. Τέλος, συντριπτική κριτική υπέστη ο θεσμός του Μισθοδικείου, τόσο από τον κ. Σταθόπουλο και τον κ. Αλιβιζάτο όσο και από τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο, που είπε ότι «απέτυχε εντελώς τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία».

Παρέμβαση Βενιζέλου

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, παρά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε σχόλιό του μετά τις εισηγήσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν βλέπει «να διαμορφώνονται οι συνθήκες» συναίνεσης που απαιτούνται για την αναθεωρητική διαδικασία. Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα, προειδοποίησε ότι «απέχουμε λίγα εκατοστά του μέτρου από μία κατάσταση ζούγκλας» και εντόπισε το πρόβλημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην «εσωτερίκευση» από ορισμένους δικαστές των πιέσεων της πολιτικής εξουσίας. Τέλος, στο ζήτημα της φορολογικής Δικαιοσύνης, είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένας «Φρανκενστάιν» και ότι δεν γίνεται οι δημοσιονομικές πιέσεις να οδηγούν σε αποκλίσεις από το κράτος δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή