Η υαλουργία Yioula πωλεί μεγάλο μέρος της περιουσίας της στην BA Vidro

Η υαλουργία Yioula πωλεί μεγάλο μέρος της περιουσίας της στην BA Vidro

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της πορτογαλικής BA Vidro θα περάσει η υαλουργία Yioula. Η Yioula προστίθεται έτσι στη λίστα των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες υπό το βάρος του κόστους δανεισμού που συνεπάγεται τα τελευταία έτη η εθνικότητά τους, αλλά και το μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, σε συνδυασμό με μια ελκυστική προσφορά από ξένο ανταγωνιστή, αποφάσισε να αποεπενδύσει.

Η Yioula, συμφερόντων οικογενείας Βουλγαράκη, συμφώνησε με την BA Vidro να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου παραγωγής της στην Ελλάδα, μέχρι τα τέλη του έτους έναντι τιμήματος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και ορισμένες άλλες ενέργειες.

Στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνεται και η Glasstank B.V., η θυγατρική της Yioula, η οποία έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο αξίας 185 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,5%, το οποίο ωριμάζει το 2019. Ο αγοραστής, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβάλει τίμημα που αντιστοιχεί εννέα φορές στα κέρδη EBITDA του ομίλου (στα 57 εκατ. το 2015, ήτοι περί τα 500 εκατ.), συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της Yioula ύψους 335 εκατ. που αναλαμβάνει, θα αποκτήσει το εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα, το εργοστάσιο στη Ρουμανία και δύο εργοστάσια στη Βουλγαρία. Το τίμημα σε μετρητά που θα εισπράξουν οι μέτοχοι υπολογίζεται στα επίπεδα των 170 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Βουλγαράκη διατηρεί στην κατοχή της το εργοστάσιο στην Ουκρανία (η δεύτερη μονάδα έχει κλείσει μετά τα τελευταία γεγονότα στη χώρα), το τρίτο εργοστάσιο του ομίλου στη Βουλγαρία, που ειδικεύεται στα επιτραπέζια υαλικά, το δίκτυο διανομής αυτών των επιτραπέζιων προϊόντων στη Ρουμανία και την Ελλάδα, καθώς και το εμπορικό σήμα της εταιρείας στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο στο Αιγάλεω, που εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία θα περάσει στα χέρια της πορτογαλικής υαλουργίας, απασχολεί περί του 250 εργαζομένους. Η υαλουργία Yioula έκλεισε το 2015 με κύκλο εργασιών της τάξης των 215 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός δανεισμός της που θα αναλάβει ο αγοραστής ανέρχεται στα 335 εκατ. ευρώ. Το μέσο κόστος δανεισμού της είναι της τάξης του 5,5%, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Αυτό αντιπαρατίθεται στο 1,5%, με το οποίο φέρεται να χρηματοδοτήθηκε, κατά πληροφορίες, η BA Vidro για να προχωρήσει στην εξαγορά, παρά το γεγονός πως αποτελεί πορτογαλική εταιρεία. Η BA Vidro ιδρύθηκε το 2012 και έκτοτε αναπτύσσεται με μονάδες παραγωγής στη χώρα της αλλά και την Ισπανία, τη Γερμανία και εσχάτως και στις ΗΠΑ. Με την εξαγορά της Yioula συμπληρώνει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες με αγορές στις οποίες δεν είχε παρουσία και, σύμφωνα με αναλυτές, διασφαλίζεται από ανταγωνιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρεόγραφα της Yioula διαπραγματεύονταν στις αρχές του μήνα στα επίπεδα των 85 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας και μετά την είδηση της συμφωνίας εξαγοράς έχουν αναρριχηθεί στα 108 λεπτά. Μεταξύ των όρων που συμφώνησαν τα δύο μέρη είναι και η αποπληρωμή του κουπονιού τον Νοέμβριο από τη σημερινή ιδιοκτησία, ενώ στην αγορά πιθανολογείται ευρέως η πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού από τους νέους ιδιοκτήτες.

Η Yioula ανήκει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 73% στους τρεις αδελφούς Βουλγαράκη, ενώ 20% έχει η Global Capital Investors συμφερόντων Πλακόπητα και το υπόλοιπο 5% και 3% ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα και την Eurobank αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή