Χάος στους Ρεπουμπλικανούς

Χάος στους Ρεπουμπλικανούς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προσπάθειες να επιβάλει κομματική πειθαρχία στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατέβαλε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας επίθεση με στόχο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου, που προεξοφλούσαν την ήττα του στις 8 Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ισχυρίσθηκε εσφαλμένα χθες ότι κάθε δημοσκόπηση τον εμφάνισε ως νικητή του δεύτερου τηλεοπτικού ντιμπέιτ, κατηγορώντας τον Ράιαν και άλλους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές για δειλία και εμμονή με τις έδρες τους.

«Παρότι νίκησα κατά κράτος στο 2ο ντιμπέιτ (όλες οι δημοσκοπήσεις), είναι δύσκολο να τα πηγαίνει κανείς καλά όταν ο Πολ Ράιαν και οι άλλοι δεν σου προσφέρουν καμία βοήθεια» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, για να συμπληρώσει σε δεύτερο μήνυμά του: «Ο ιδιαίτερα αδύναμος και αναποτελεσματικός ηγέτης μας, Πολ Ράιαν, είχε μια πολύ δύσκολη συζήτηση με μέλη του κόμματος, που εξοργίσθηκαν με την απιστία του».

Παρότι η υποψηφιότητα Τραμπ έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό τα ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ήλπιζε να αναβάλει τον εμφύλιο πόλεμο για τη μετεκλογική περίοδο. Οι εσωκομματικές έριδες, όμως, ήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ κατά των γυναικών. Το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα μετά το ντιμπέιτ, ο Πολ Ράιαν προεξόφλησε την ήττα του Τραμπ τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι θα παλέψει ώστε η κ. Κλίντον να μη διαθέτει ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο.

Σαράντα γερουσιαστές και βουλευτές των Ρεπουμπλικανών έχουν ήδη αποσύρει τη στήριξή τους στον Τραμπ, με τριάντα από αυτούς να καλούν τον εκκεντρικό μεγιστάνα να εγκαταλείψει την εκστρατεία του. Σχεδόν το ήμισυ των 331 εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, βουλευτών του Κογκρέσου και κυβερνητών έχει καταδικάσει τις δηλώσεις Τραμπ για τις γυναίκες. Από την ομάδα αυτή απέχει, όμως, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ρινς Πρίμπους, ο οποίος κάλεσε τη Δευτέρα τα μέλη του κόμματος σε συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα Τραμπ.

Ο Ράιαν, ο οποίος εξέφρασε την «αηδία» του για τα σχόλια του Τραμπ στην ηχογράφηση από το 1995, ακύρωσε τη Δευτέρα προγραμματισμένη εμφάνισή του στο πλευρό του, χωρίς ωστόσο να διακόψει κάθε σχέση με τον υποψήφιο πρόεδρο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επικοινώνησε με ηγετικά στελέχη του κόμματος για να τους εξηγήσει ότι η απόφασή του να αποστασιοποιηθεί από την εκστρατεία Τραμπ δεν ταυτίζεται με άρση της στήριξής του.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, μεταξύ τους και ο Πολ Ράιαν, φοβούνται ότι η χαώδης προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ μπορεί να απειλήσει την πλειοψηφία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, πολλές έδρες των οποίων θα κριθούν σε επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Κένεθ Μπόουν

Στο μεταξύ, νέα διασημότητα ανέδειξε το ντιμπέιτ της Κυριακής στο πρόσωπο του θεατή της συζήτησης, Κένεθ Μπόουν. Ο εύσωμος μυστακοφόρος αναποφάσιστος ψηφοφόρος από το Ιλινόις, έγινε διάσημος από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν έθεσε ερώτηση στους υποψηφίους σχετικά με την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοσταθμό του Σεν Λούις, ο Μπόουν διηγήθηκε ότι εισερχόμενος στο ντιμπέιτ διέθετε 30 «ακολούθους» στο Twitter (μεταξύ τους και η μητέρα του), ενώ βγαίνοντας από το στούντιο διαπίστωσε ότι 90.000 χρήστες του Twitter τον ακολουθούσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή