Σχέδιο ανατροπής Ερντογάν με επίκεντρο τη Λευκωσία

Σχέδιο ανατροπής Ερντογάν με επίκεντρο τη Λευκωσία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν σημαντικό ισχυρισμό φέρνει στο προσκήνιο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Από τις συχνότητες του TVNET, ο πρώην τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Οζάν Τζεϊχούν, μιλά για σχέδιο ανατροπής του Προέδρου της Τουρκίας, το οποίο αφορά και την Κύπρο.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Τζεϊχούν, ο οποίος μετά το τέλος της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε συνεννόηση εδώ και καιρό για την ανατροπή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στον προαναφερόμενο ισχυρισμό, ο παρουσιαστής της εκπομπής, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τζεϊχούν άφησε πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του τέως Υπουργού Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ. Σύμφωνα με το TVNET, αυτοί οι πολιτικοί ήρθαν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις που στόχευαν στην ανατροπή του κ. Ερντογάν από την εξουσία, πολύ πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Ε.Ε. έδωσε στον κ. Νταβούτογλου την υπόσχεση της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων με αντάλλαγμα την απομάκρυνση του κ. Ερντογάν από την εξουσία.

Το TVNET και ο κ. Τζεϊχούν ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνειδητοποίησε εγκαίρως την απειλή και προχώρησε στην λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σύμφωνα με το TVNET η Τουρκία δεν έχει πλέον πολλούς λόγους για να παραμείνει πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τζεϊχούν διαφωνεί τονίζοντας ότι μέχρι να βρεθούν εναλλακτικοί «προορισμοί», η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κυρίως για στρατηγικούς λόγους.

Η εμπλοκή της Λευκωσίας στο σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τζεϊχούν προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και εμπλέκει την πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σχέδιο της ανατροπής του Προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Τζεϊχούν ενημερώνει την τουρκική κοινή γνώμη ότι πριν από λίγο καιρό, ο πρέσβης των ΗΠΑ καθώς και άλλοι διπλωματικοί παράγοντες στην Λευκωσία προσέγγισαν τον ίδιον και άλλους εκπρόσωπους της Άγκυρας.

Σε αυτές τις συνομιλίες, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ζήτησαν να λάβουν την άποψη των συνομιλητών τους σχετικά με την προοπτική της απομάκρυνσης του κ. Ερντογάν από την εξουσία και την αρχηγία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη, οι ξένοι διπλωμάτες καθησύχασαν τους συνομιλητές τους τονίζοντας ότι η πτώση του κ. Ερντογάν δεν θα σήμανε το τέλος της συνεργασίας τους με το τουρκικό κυβερνών κόμμα.

Ο ρόλος του κ. Τζεϊχούν στην Λευκωσία

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Τζεϊχούν σε ένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης, το οποίο υποστηρίζει ένθερμα τον Πρόεδρο της Τουρκίας, έρχονται σε μια στιγμή που οι κινήσεις του στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής έχουν προκαλέσει αναστάτωση.

Εδώ και καιρό, ο κ. Τζεϊχούν με διάφορες τοποθετήσεις και κινήσεις του αυτοπαρουσιάζεται στην τ/κ κοινότητα ως ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι διάφορες δηλώσεις του κ. Τζεϊχούν δεν βρίσκουν σύμφωνες μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ. Τζεϊχούν στράφηκε κατά γνωστών τ/κ δημοσιογράφων τους οποίους κατηγόρησε ως μέλη-υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν». Η όλη υπόθεση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση και του Μουσταφά Ακιντζί, απασχολεί πλέον την «δικαιοσύνη», ύστερα από καταγγελίες των δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή