Πώς γλίτωσαν από τις φλόγες τα Φαλάσαρνα

Πώς γλίτωσαν από τις φλόγες τα Φαλάσαρνα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης έθεσαν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που απείλησε έναν από τους πλέον δημοφιλείς –τουριστικά- προορισμούς, όπως είναι τα Φαλάσαρνα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Καβούσι, και λόγω των ισχυρών ανέμων απείλησε τα σπίτια των οικισμών, Αρμό, Μουράκι, Αγ. Κωνσταντίνο, αλλά και καταστήματα που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές.  Από την πρώτη στιγμή οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι φλόγες να «περάσουν» στις κατοικημένες περιοχές, ενώ έκλεισε για όλα τα οχήματα και ο επαρχιακός δρόμος Φαλάσαρνα – Πλάτανος.

Οπως δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης, που διέκοψε την άδεια του για να συντονίσει την όλη επιχείρηση «ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ένταση 7-8 μποφόρ. Επίσης, υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και η προσπάθειά μας ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να μη χαθούν περιουσίες». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι φλόγες αποτέφρωσαν βλάστηση σε έκταση άνω των 150 στρεμμάτων, μεγάλη έκταση με ελαιόδεντρα, θερμοκήπια και αμπέλια.  Επίσης έπαθαν σοβαρές ζημιές αγροτικά μηχανήματα και ένα μηχάνημα έργων οδοποιίας .

Το σχέδιο της Π.Υ. με την δημιουργία ζωνών προστασίας των οικισμών και επιχειρήσεων της περιοχής, αποδείχθηκε όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και σωτήριο, καθώς αν η φωτιά δεν εγκλωβιζόταν στη περιοχή και -λόγω των νοτίων ανέμων – κατευθυνόταν προς τα Φαλάσαρνα, η καταστροφή σε καλλιέργειες και τουριστικές μονάδες θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία της περιοχής. Πάντως όλη μέρα χθες πεζοπόρα τμήματα «χτένιζαν» την περιοχή, ώστε να σβήσουν τυχόν μικρές εστίες ενώ στην περιοχή παραμένει και δύναμη της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα.

Κατηγορείται για εννέα εμπρησμούς

Ενας 32χρονος Ηρακλειώτης κατηγορείται για συνολικά 9 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην πόλη μέσα σε 4 ημέρες, την περασμένη εβδομάδα. Οι υπάλληλοι του Ανακριτικού Γραφείου της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου κατά την προανάκριση για εννέα συνολικά πυρκαγιές από πρόθεση οι οποίες είχαν εκδηλωθεί στην πόλη ,κατά τις πρωινές ώρες από 05 έως 09 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, συνέλαβαν ως υπαίτιο , στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον 32χρονο, ο οποίος και ομολόγησε όλες τις παραπάνω πράξεις. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας ο οποίος τον παρέπεμψε για να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή