Tέχνη στο πάρκο

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Skulpturenpark-Waldfrieden, Γερμανία

Αγάλματα από μάρμαρο, ψαμμίτη και ατσάλι ανάμεσα σε καστανιές, βελανιδιές και σφενδάμια κάνουν την επίσκεψη στο Skulpturenpark-Waldfrieden, στο Βούπερταλ, μοναδική εμπειρία. Το πάρκο φιλοξενεί 40 έργα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά φέρουν την υπογραφή του ιδρυτή της γλυπτοθήκης, Tony Cragg. Ο διάσημος Βρετανός γλύπτης αναπαλαίωσε και τη Villa Waldfrieden που βρίσκεται μέσα στην ίδια έκταση. Η βίλα οικοδομήθηκε πάνω στις καινοτόμες ιδέες σχεδιασμού του Franz Krause, στη θέση μιας παλιότερης έπαυλης που καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές το 1943. 

Κλειστό κάθε Δευτέρα.

skulpturenpark-waldfrieden.de

2. Louisiana Museum of Modern Art, Δανία

Σύμφωνα με τον Knud W. Jensen, ιδρυτή του Louisiana Museum of Modern Art, «η φύση έχει εξαιρετικά κυριαρχικές τάσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να εμπλουτίζει το τοπίο με έργα ανθρώπων». Ετσι έπραξε και ο ίδιος, διαμορφώνοντας στον εξωτερικό χώρο του μουσείου του ένα πάρκο με 60 γλυπτά, το οποίο έπειτα από σειρά αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων μοιάζει πλέον με λαβύρινθο. Από το πάρκο θα απολαύσετε τη θέα στο θαλάσσιο στενό Øresund, με την εντυπωσιακή γέφυρα που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία. 

Κλειστό κάθε Δευτέρα. 

www.louisiana.dk

3. MiddelheimMuseum, Βέλγιο

Με εδραιωμένη τη φήμη του στους κύκλους των φιλότεχνων και με περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ετησίως, το Middelheimmuseum στην Αμβέρσα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να συνδυάσει τον αναζωογονητικό περίπατο  στη φύση με την περιήγηση σε ένα υπαίθριο μουσείο, αποτελούμενο από 400 έργα τέχνης. Περίπου 215 γλυπτά φέρουν την υπογραφή σπουδαίων εικαστικών, όπως οι Rik Wouters, Juan Muñoz, Carl Andre και Panamarenko. Η συλλογή καλύπτει μια περίοδο 100 και κάτι χρόνων (από το 1900 μέχρι σήμερα), προβάλλοντας πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης. 

Κλειστό κάθε Δευτέρα.

www.middelheimmuseum.be

4. Universalmuseum joanneum, Αυστρία 

Γύρω στα 13 χλμ. νότια της πόλης Γκρατς, βρίσκεται ένα πάρκο 70 στρεμμάτων που φιλοξενεί περί τα 60 εντυπωσιακά –αν και αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους– γλυπτά σύγχρονης τέχνης. Ανάμεσά τους θα δείτε το «Fat Car» του Erwin Wurm, ένα αμάξι γκροτέσκο, φτιαγμένο μεταξύ άλλων από φελιζόλ και πολυεστέρα, αλλά και το «Airplane Parts & Hills» της Nancy Rubins, μια συμπιεσμένη μάζα από ηλεκτρικές συσκευές, θερμοσίφωνες, συντρίμμια αεροπλάνων και άλλα πολλά και ασυνήθιστα. O χώρος που φιλοξενεί τη γλυπτοθήκη σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο Ελβετό αρχιτέκτονα τοπίου Dieter Kienast. 

Κλειστό 28-31 Ιουλίου.

www.museum-joanneum.at

5. Kröller-Müller Museum, Ολλανδία

Με μια χορταστική συλλογή 160 γλυπτών, ο κήπος του μουσείου Kröller-Müller στο Οτερλο είναι μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες γλυπτοθήκες της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν ξεχωρίζει μόνο για τo πλήθος των έργων που φιλοξενεί, αλλά και για την ποιότητά τους, καθώς περιλαμβάνει δημιουργίες κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Auguste Rodin και Henry Moore. Οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στον κήπο μπορούν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη από το μουσείο διαδρομή με δέκα στάσεις. Σε αυτήν, θα θαυμάσουν μεταξύ άλλων έργα όπως το «Sculpture flottante» της Marta Pan –από φάιμπεργκλας, πολυεστερική ρητίνη και αλουμίνιο– , περισσότερο γνωστό με το χαϊδευτικό «κύκνος». 

Κλειστό κάθε Δευτέρα και την 1η Ιανουαρίου.

http://krollermuller.nl

6. Domaine du Muy, Γαλλία

Δύο τεράστια M&M’s, ένας ελέφαντας που σπρώχνει με την προβοσκίδα του ένα αυτοκίνητο και ένα μαρμάρινο αρκουδάκι είναι μερικά από τα εκθέματα του Domaine du Muy, ενός πάρκου με γλυπτά σύγχρονης τέχνης στην Προβηγκία. Δημιουργοί του είναι ο Jean-Gabriel Mitterrand (γκαλερίστας στο Παρίσι επί 30 χρόνια) και ο γιος του Edward, οι οποίοι εγκαινίασαν τον χώρο το 2015 παρουσιάζοντας στο κοινό σαράντα έργα εικαστικών προερχόμενων από διαφορετικές γενιές, κινήματα και σχολές σκέψης. Δεδομένου ότι το Domaine du Muy είναι ιδιωτικό, ανοίγει για το κοινό μόνο μία φορά την εβδομάδα – δείτε το πρόγραμμα. 

www.domainedumuy.com

7. Parco sculture del chianti, Ιταλία

Μια έκταση 70 στρεμμάτων γεμάτη βελανιδιές στην Τοσκάνη, που παλιότερα λειτουργούσε ως χώρος εκτροφής αγριόχοιρων, επέλεξαν οι φιλότεχνοι Rosalba και Piero Giadrossi για να δημιουργήσουν ένα πάρκο γλυπτών, σε απόσταση 16 χλμ. από τη Σιένα. Στο Parco Sculture del Chianti φιλοξενούνται έργα καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο – από τη Δανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα (Κώστας Βαρώτσος) μέχρι την Αίγυπτο, τη Ζιμπάμπουε και τη Σιγκαπούρη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το αμφιθέατρο του πάρκου φιλοξενεί συναυλίες τζαζ, όπερας, κλασικής μουσικής και τάνγκο, σε μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο επικοινωνήστε τηλεφωνικά προτού οργανώσετε την επίσκεψή σας. 

www.chiantisculpturepark.it 

8. Vigeland Park, Νορβηγία

Ο Νορβηγός εικαστικός Gustav Vigeland (1869-1943) είναι γνωστός κυρίως για δύο πράγματα: σχεδίασε το μετάλλιο του Νομπέλ Ειρήνης και είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου πάρκου γλυπτών στον κόσμο από έναν μεμονωμένο καλλιτέχνη. Πρόκειται για το Vigeland Park στο Οσλο, όπου εκτίθενται περισσότερα από 200 έργα του από μπρούντζο, γρανίτη και σφυρήλατο σίδερο, κατά μήκος ενός άξονα 850 μέτρων. Η γλυπτοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό όλο τον χρόνο. Στο μουσείο (Vigeland Museum), ένα κτίσμα της δεκαετίας του ’20 σε στυλ νορβηγικού νεοκλασικισμού, όπου έζησε ο γλύπτης για σχεδόν δύο δεκαετίες, φιλοξενούνται τα αυθεντικά γύψινα εκμαγεία των αγαλμάτων του πάρκου. 

Κλειστό κάθε Δευτέρα.

www.vigeland.museum.no

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή