ΣτΕ: Πρώτη συζήτηση για το παραδεκτό των προσφυγών

ΣτΕ: Πρώτη συζήτηση για το παραδεκτό των προσφυγών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη επιχειρημάτων εξελίχθηκε η πολύωρη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αξιολόγησαν κρίσιμα τυπικά θέματα για το αν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που βάλλουν κατά του νόμου Παππά θα γίνουν δεκτές ή όχι. Η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, που συνεκλήθη μέχρι αργά χθες το βράδυ, διήρκεσε επί 4 και πλέον ώρες, δεν οδηγήθηκε σε απόφαση και συνεχίζεται το πρωί της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, τρεις αντιπρόεδροι και 30 ανώτατοι δικαστικοί διασκέφθηκαν για τα κρίσιμα θέματα που έχουν θέσει με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί που βάλλουν κατά του νόμου της κυβέρνησης, θέτοντας σειρά αντισυνταγματικών θεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί κατά την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας αξιολόγησαν και απασχολήθηκαν με τα θέματα που αφορούν το παραδεκτό των προσφυγών, δηλαδή αν οι προσφυγές των καναλιών είναι απολύτως σύννομες και σωστές.

Τα εκ πρώτης όψεως τυπικά αυτά θέματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα αν το δικαστήριο οδηγηθεί σε απόφαση απόρριψης των προσφυγών, και έτσι δεν θα μπει στην ουσία, το αν δηλαδή ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός η όχι. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει και νέο πακέτο προσφυγών που έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση για τις 13 Ιανουαρίου, οπότε –και πάλι– η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κληθεί να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου πάνω στον οποίο βασίστηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παραμένει άγνωστο αν και η διάσκεψη της Παρασκευής θα οδηγήσει σε απόφαση. Και τούτο, διότι, όπως τόνισαν δικαστικές πηγές, αν το δικαστήριο ξεπεράσει τον σκόπελο των τυπικών θεμάτων και δεν απορρίψει τις προσφυγές, θα μπει στην ουσία των θεμάτων που έχουν τεθεί και θα ασχοληθεί με τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τις ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Από το σύνολο των θεμάτων που θα κρίνουν την εφαρμογή ή μη του νόμου, σημαντικότερα θεωρούνται εκείνα που σχετίζονται με την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για τη χορήγηση των αδειών και τη ρύθμιση που όρισε σε τέσσερις τις τηλεοπτικές άδειες. Οι εν λόγω ρυθμίσεις βάλλονται ως αντίθετες με το Σύνταγμα, ενώ και άλλα θέματα σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία έχουν τεθεί στο ανώτατο δικαστήριο προς κρίση.

Και ενώ ο διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί, η πρώτη διάσκεψη του ανωτάτου δικαστηρίου συνεκλήθη μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την απόφαση του κ. Σακελλαρίου να ματαιώσει τη συνεδρίασή της, δεχόμενος σφοδρή επίθεση και εντός του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ δύο αντιπρόεδροί του, στρεφόμενοι με δριμύτητα κατά του προέδρου και της Ενώσεώς τους για το ότι τον κάλυψε με ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή