Θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις για Βαρουφάκη

Θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις για Βαρουφάκη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις αιχμές του κεντρικού τραπεζίτη για την τακτική που ακολούθησε ως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης μάλλον επανέλαβε την παλαιότερη επιχειρηματολογία του. Από αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι υπάρχει κοινή αντίληψη περί της ανάγκης να δρομολογηθεί κάποια διαδικασία ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για όλα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο που ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης, από την πλευρά του, είπε συγκεκριμένα ότι ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσε ότι «το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί».

Και συμπλήρωσε: «Ως υπουργός Οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για τη Φραγκφούρτη, με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥΠΟΙΚ και κατόπιν) διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χθεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους».

Από την πλευρά της Ν.Δ, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε χθες (Real FM) τη δέσμευση του κόμματός του να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα αμελήσουμε, θα διαγράψουμε, θα ξεχάσουμε πραγματικές ευθύνες ανθρώπων που μέσα από την πλάκα που έκαναν και μέσα από την εξουσία που κάποιοι, ακόμη πιο επικίνδυνοι, τους έδωσαν, βλέπε πρωθυπουργός της χώρας, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Ακόμη πιο σαφής ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, που εκτίμησε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει παραβιάσει το άρθρο 151 «για την πληρεξουσιότητα που έχει ένας υπουργός από την Ελληνική Δημοκρατία και από τον λαό και αυτό είναι κακούργημα». Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας από το Ποτάμι επισήμανε ότι απαντήσεις για τον κ. Βαρουφάκη πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς «δική του επιλογή ήταν και προφανώς όσα έκανε είχαν την έγκρισή του». Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι «εκείνος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τα όσα έκανε το “asset” της χώρας, όπως τον αποκαλούσε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή