Κύμα οργής από δικαστικές ενώσεις

Κύμα οργής από δικαστικές ενώσεις

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία υπήρξε η αντίδραση του συνόλου των δικαστικών ενώσεων για το ζήτημα της παράκαμψης της ρητής συνταγματικής απαγόρευσης και της μεταβολής με νόμο του ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά το 67ο έτος.

Οι δικαστικές ενώσεις με όπλο τη ρητή συνταγματική απαγόρευση στηλίτευσαν με σκληρές εκφράσεις οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησής της, που θα είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στη θέση της και μετά τη συνταξιοδότησή της, τον προσεχή Ιούνιο.

Για «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων» έκαναν λόγο στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δικαστικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), ενώ με ξεχωριστή της ανακοίνωση η μεγαλύτερη δικαστική ένωση, εκείνη των δικαστών και εισαγγελέων, αναφέρθηκε στον «τρόμο που προκαλεί οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του συνταγματικού ορίου ηλικίας με τυπικό νόμο». Οι αντιδράσεις μέσα στη Δικαιοσύνη υπήρξαν έντονες μόλις έγινε γνωστό ότι το θέμα της παράκαμψης της συνταγματικής διάταξης με νόμο ετέθη από την ηγεσία της Δικαιοσύνης κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συζητηθεί και μισθολογικά θέματα προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα αλλά και δικαστικές ενώσεις.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις σκληρές ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων έσπευσε, με δική του ανακοίνωση, να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών. «Το υπουργείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας». Ωστόσο, δικαστικές πηγές εκτιμούσαν πως το θέμα είχε συζητηθεί πράγματι, όπως η ίδια η κ. Θάνου ενημέρωσε δεκάδες δικαστές στο εφετείο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι η συνταγματική διάταξη που ορίζει ότι οι ανώτατοι δικαστικοί αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος τους είναι ρητή και σαφέστατη. Οι ίδιες πηγές δήλωναν τουλάχιστον έκπληξη, πώς μπορεί ένα τόσο καθαρό συνταγματικό θέμα να τίθεται σε συζήτηση –και γιατί– όταν το Σύνταγμα όχι μόνον ρητά ορίζει, πότε φεύγουν οι ανώτατοι δικαστικοί, αλλά αναφέρει το ίδιο ρητά και την ημέρα. Δηλαδή, την 30ή Ιουνίου.

Για το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών και μετά τα 67 υπήρξαν, πέραν των έντονων δικαστικών αντιδράσεων, και αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και βουλευτών, που έκαναν λόγο για εκτροπή ή για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση. Πάντως, οι δικαστικές ενώσεις (έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι μόνον η Ενωση Εισαγγελέων δεν συνυπέγραψε την κοινή ανακοίνωση) σημειώνουν προς άρση κάθε άλλης προσέγγισης ότι «η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ετσι, εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μάλιστα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσουν το τοπίο καθώς, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, σε «αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Πάντως, το θέμα με την παράταση του ορίου ηλικίας στους ανώτατους δικαστές προκλήθηκε όταν την περασμένη Πέμπτη και μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενημέρωσε δικαστές ότι, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, μπορεί να υπάρξει νόμος που θα επιτρέπει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης να μείνει τρία χρόνια ακόμη. Μάλιστα η κ. Θάνου ανέφερε στους δικαστές και τα επιχειρήματα που έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού για να τον πείσουν, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε «πολύ θετικός». Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και την ανακοίνωση του αρμοδίου υπουργείου, επιχειρήθηκε υποβάθμιση των αντιδράσεων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης υπονόησε, μεταξύ άλλων, πως το όλο θέμα βρίσκεται στα σπάργανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή