Σε υστερία απέδωσε τις αμερικανικές κατηγορίες ο Πούτιν

Σε υστερία απέδωσε τις αμερικανικές κατηγορίες ο Πούτιν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ δεν προσφέρει κάποιο κέρδος στη Ρωσία, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, αναφερόμενος στο σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ λόγω των ισχυρισμών ότι η Ρωσία υπέκλεψε email του Δημοκρατικού Κόμματος, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να πάρουν πόντους από τις αναφορές τους στην ευρασιατική δύναμη.

Το ζήτημα του «χακαρίσματος» επανήλθε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όταν η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επισήμως για πρώτη φορά τη Ρωσία για μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος επανήλθε την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει διάφορα ενδεχόμενα αντίδρασης στις πιθανές ρωσικές υποκλοπές. «Αυτοί ξεκίνησαν αυτή την υστερία, αναφέροντας ότι αυτό το “χακάρισμα” υπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ομως αυτό δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ την Τετάρτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέθεσε επίσης ότι οι κατηγορίες είναι απλώς ένα τέχνασμα απόσπασης της προσοχής των ψηφοφόρων σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει έντονη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. «Ολοι ασχολούνται με το “ποιος το έκανε”» σημείωσε ο Πούτιν, διερωτώμενος αν αυτό έχει κάποια σημασία και προσθέτοντας ότι αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι «το τι υπάρχει μέσα σε αυτό το υλικό».

Δυσφορία

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Κρεμλίνο εξέφρασε τη δυσφορία του για τις τοποθετήσεις του Λευκού Οίκου περί «ανάλογων» αντιδράσεων στις υποτιθέμενες κυβερνοεπιθέσεις. Μολαταύτα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε κερδίσει τις εκλογές, «εφόσον, προφανώς, ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ θέλει να συνεργαστεί με τη χώρα μας». «Πριν από μία δεκαετία δεν ανέφεραν καθόλου τη Ρωσία, διότι δεν άξιζε να μιλάνε για μία περιφερειακή δύναμη τρίτης διαλογής. Σήμερα η Ρωσία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Λεκτική αντιπαράθεση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η λεκτική αυτή αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι απλώς ένα μέρος της γενικής αποσύνθεσης που παρουσιάζουν οι σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, με κύριους άξονες τις συγκρουόμενες εκστρατείες τους στη Συρία, τη διείσδυση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τις κυβερνοεπιθέσεις. Το ειδησεογραφικό δίκτυο έκανε λόγο για «ανοιχτή σύγκρουση», παραπέμποντας στη δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Κέναν του Κέντρου Ουίλσον, Μάθιου Ροτζάνσκι, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει «αναμφίβολα σύγκρουση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αντιστοίχως, ο Ιγκορ Ζεφέλεφ, πρώην επικεφαλής του παραρτήματος του Ιδρύματος Μακάρθουρ στη Ρωσία, δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος, αλλά μία πολύ πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη κατάσταση». Οπως ανέφερε δυτικός διπλωμάτης, η παραδοσιακή διαδικασία κοινής κλιμάκωσης από τις δύο πλευρές, η οποία πάντα κατέληγε σε κάποια συμφωνία που έδινε τέλος στην ένταση, δείχνει να απουσιάζει σήμερα, καθώς βλέποντας τις κινήσεις της Ρωσίας σε διάφορα μέτωπα «δημιουργείται η εντύπωση ότι κλιμακώνουν από μόνοι τους και φτάνουν στα άκρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή