Απειλές κατά συμβολαιογράφων

Απειλές κατά συμβολαιογράφων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας προπηλακίζουν και μας απειλούν». Συμβολαιογράφοι περιγράφουν στην «Κ» το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών έχει στοχοποιήσει και τους ίδιους. «Οι διαδηλωτές “υποδέχονται” τους συναδέλφους στο εκάστοτε Ειρηνοδικείο με υβριστικά συνθήματα, παίρνουν από τα χέρια τους τα έγγραφα, με συνέπεια να μην μπορούν ούτε να μιλήσουν ούτε να γράψουν», περιγράφει μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας στην «Κ».

Υβρεις και απειλές ακόμα και σε «ουδέτερο» χώρο κατήγγειλε χθες σε συνέντευξή της η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση. «Βρισκόμουν στην πλατεία Ναυαρίνου, όπου με συνάντησαν τυχαία ορισμένες φοιτήτριες που ανήκουν στο κίνημα, οι οποίες με προπηλάκισαν δημοσίως και απείλησαν εμένα και την οικογένειά μου», περιέγραψε η κ. Μπιλίση. Ως εκ τούτου, «στείλαμε έγγραφο για τα συμβαίνοντα στους πλειστηριασμούς και ζητήσαμε προστασία από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από την Αστυνομία Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, γιατί αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα».

Και οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα δεν έμειναν με «σταυρωμένα τα χέρια». Κατά τη χθεσινή αποχή τους, που είχε συμβολικό χαρακτήρα, οργάνωσαν συνέντευξη Τύπου. «Συμφωνούμε με την προστασία πρώτης κατοικίας και ζητούμε από την πολιτεία να δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία», διευκρινίζει στην «Κ» ο κ. Νίκος Παπαθέου, συμβολαιογράφος Αθηνών, που βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με εξοργισμένους πολίτες. «Το ζήτημα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας», διευκρινίζει ο κ. Παπαθέου, επιβεβαιώνοντας τη μαρτυρία της συναδέλφου του από τη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται πολλάκις για ιδιωτική οφειλή, συμβαίνει ακόμα και ο οφειλέτης να επιζητεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να γλιτώσει τη φυλάκιση», διηγείται, «άλλες φορές ο πλειστηριασμός είναι απαραίτητος προκειμένου εργαζόμενοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους».

Εν προκειμένω, ο πλειστηριασμός πολυτελούς σπιτιού πλοιοκτήτη, που έχει «φαληρίσει», αλλά και πάλαι ποτέ εμβληματικού ξενοδοχείου των Αθηνών, που έχει βάλει λουκέτο, θα επιφέρουν μεγάλη οικονομική ανακούφιση για τους πρώην εργαζομένους τους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να επιταχυνθούν, αφού μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016 μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκκρεμούσαν 40.000 διαταγές πληρωμών, πολλές από τις οποίες συνδέονται με πλειστηριασμούς ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Ως ιδιαίτερα «σκληροπυρηνικούς» περιγράφουν τους διαμαρτυρόμενους στο Ιλιον, «όπου έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν ούτε πλειστηριασμό Ι.Χ.». Μόνον στα απομακρυσμένα Ειρηνοδικεία, εντέλει, κατορθώνουν οι συμβολαιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους. «Πήγα στο Λαύριο και δεν συνάντησα κανέναν διαμαρτυρόμενο, προφανώς ουδείς ήταν διατεθειμένος να πληρώσει τη βενζίνη μέχρι εκεί…», καταθέτει στην «Κ» συμβολαιογράφος. «Αν δεν πάμε, θα κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος», καταλήγουν όλοι, «εμείς αφουγκραζόμαστε και τις δύο πλευρές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή